Нов генератор на случайни числа с помощта на електрони счупи рекорда по ефективност

Offnews Последна промяна на 30 май 2022 в 16:07 1337 0

nn1c11084_0005

Индийски учени Представиха хардуерен генератор на случайни числа, базиран на произволните движения на електроните. Устройството демонстрира рекордни показатели и може да се използва за криптиране на силно чувствителна информация.

Устройството е разработено от специалисти на Индийския научен институт и генерира наистина произволни числа въз основа на движението на електроните. Генераторът се състои от електронен капан, създаден чрез наслагване на атомарно тънки слоеве от черен фосфор и графен.

Разработчиците споделиха пред медиите, че когато частицата влезе в капана, регистрираният от устройството ток се увеличава, а когато се освободи, намалява. Времето на промяна на електрическия ток определя генерираното произволно число.

„Не е възможно точно да се предвиди кога един електрон ще бъде уловен. В този процес се използва вътрешна случайност“, обяснява Каусика Маджумдар, съавтор на изследването.

Индийските учени са тествали устройството си с помощта на специализираните тестове, разработени от Националния институт по стандарти и технологии на САЩ. Тестовете показаха рекордна стойност на минималната ентропия - 0,98. Стойностите за този показател варират от 0 (напълно предсказуемо) до 1 (напълно произволно). Предишният рекорд, според изследователите, е бил на ниво 0,89.

Учените отбелязват, че създаденото от тях устройство има и друго предимство пред традиционните оптични хардуерни генератори на произволни числа: неговият размер. Според разработчиците милиони такива устройства могат да бъдат създадени на един чип.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !