На 2 април Bloomberg изключва своите финансови терминали за руските клиенти

Offnews Последна промяна на 29 март 2022 в 09:01 514 0

a10285e1f799-1024x682

Bloomberg официално уведоми своите клиенти от Русия, че изключва финансовите терминали на агенцията. За борсовите специалисти и професионалисти това е ключов инструмент за комуникация, получаване на финансова информация и анализ. Руските аналози на терминалите на Bloomberg трябва да бъдат значително подобрени, за да могат да заместят американските терминали.

Компанията Bloomberg официално съобщи, че на 2-ри април тази година ще прекрати достъпа до своите аналитични терминали за всички руски клиенти. Терминалите са включени в мащабна компютърна система, която предоставя на участниците във финансовите пазари актуална информация в реално време, финансови новини и аналитика. Информацията е на Forbes, която по-късно бе потвърдена и от изданието  Frank Media.

Досега Bloomberg изключваше аналитичните терминали само на финансовите институции, които попадаха под санкциите на SDN (specially designated nationals)  на САЩ. Изключването на терминалите за Руската Федерация явно означава, че на американските компании, граждани и физически лица е забранено да правят какъвто и да било бизнес с руснаците.

Какво всъщност са аналитичните терминали на Bloomberg?

С помощта на тези специализирани терминали всички участници в глобалния пазар могат да получава цялата необходима информация за работата на различните финансови инструменти, имат достъп до финансовата информация на различните компании и до техните съобщения, както и до някои специфични новинарски ленти. Освен това, с помощта на тези терминали е възможно осъществяването на търговски сделки и общуване с другите участници на глобалния пазар.

"Представените през 1981 година финансови терминали се появиха много преди персоналните компютри и интернет да се разпространят повсеместно. Терминалът на Bloomberg осигури прозрачността на финансовите пазари" - се казва в официалната страница на тази специфична финансова услуга. В целия свят има около 325 хиляди абоната за терминалите на Bloomberg, като цената на годишния абонамент е 24000 щ. долара.

Защо терминалът на Bloomberg е толкова важен за професионалистите на пазара?

Изключването на тези терминали без съмнение ще се отрази изключително болезнено върху дейността на водещите руски компании, твърдят финансовите анализатори.

"Ние използваме тези терминали за всички макроикономически и фундаментални анализи. Това е една огромна колекция от всевъзможни данни и пазарни инструменти - числа, мнения, външни анализи, коментари. Без този терминал ние сме като без очи" - заяви един от водещите руски финансисти.

Той уточнява, че на теория участниците в глобалния пазар могат сами да изравят всичката тази информация от различни източници и ръчно да вписват всяка една цифра и всяко едно число от отчетността на различните компании, само че това ще бъде връщане към една пълна архаичност. На един трейдър са необходими актуалните към настоящия момент цени и количества, за които с помощта на тези терминали борсите съобщават. По принцип руските данни от две различни борси не е трудно да бъдат получени, но чуждестранните данни, особено в режим на реално време, е невъзможно да бъдат получени без финансовите терминали на Bloomberg. Голям брой руски трейдъри са търгували именно чрез Bloomberg с чуждестранните брокери чрез чат системата IB и за повечето брокери тя е нещо незаменимо подобно на смартфона.

С помощта на аналитичните терминали на Bloomberg, които отдавна се превърнаха в ключови за бизнеса устройства, трейдърите комуникират и осъществяват сделките използвайки единен приоритетен формат за общуване за борсовия и извънборсовия пазари, особено когато става дума за сделки по еврооблигации. Според инвестиционния стратег на ITI Capital, терминалът на Bloomberg е нещо като финансовия Facebook, с който са свързани всички финансови модели, разчети и анализи.

Въпреки че изключването на терминалите едва ли ще окаже влияние на оборотите на търговете, тяхното изключване рязко ще намали обема на информацията, която инвестиционните институции могат да предоставят на своите клиенти. По принцип специалистите използват терминала на Bloomberg за нещо като прозорец, където от едно и също място може да се получава като публична информация, така и уникални данни и анализи, които се предоставят в рамките на абонамента. Освен това с тяхна помощ се осъществява връзка с всеки, който също е абониран за тази услуга. Сега Русия ще трябва да изразходва немалко време в търсене на алтернативни канали за връзка. Руските трейдъри се надяват, че това изключване е временно, понеже един от топ мениджърите на Bloomberg каза, че тази мярка е въведена поради възникнали оперативни проблеми и сложното осъществяване на разплащанията с Русия.

С какво могат да бъдат заменени терминалите на Bloomberg?

Руските участници в глобалния пазар навярно ще се опитат да заменят терминалите на Bloomberg с аналогичните продукти на местните провайдъри Прайм, Интерфакс или с терминалите на московската борса, които носят името NTPro, каза пред Bloomberg един от най-големите руски брокери.

Компютърната система с руските терминали разполага с необходимата инфраструктура за търговски операции, но работата с тях със сигурност изключително силно ще локализира пазара, понеже западните финансови институции едва ли ще искат да споделят своите данни с руските терминали. Освен това, терминалите създадени в Русия все още не са готови и не могат да се справят с извънборсовите котировки на валутно-паричния пазар, както и с производните финансови инструменти.

Най-големият конкурент на терминалите на Bloomberg е провайдърът на финансова информация Eikon Refinitiv, който е част от групата на Лондонската финансова борса. Само че на 11 март тази компания обяви, че прекратява каквото и да било обслужване на руските клиенти.

Може да се каже, че засега Русия не разполага с алтернатива на финансовите терминали на Bloomberg.

 

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !