Милиардерите Джеф Безос и Бил Гейтс инвестират в компанията за чипове в мозъка Synchron

Стефан Николов Последна промяна на 16 декември 2022 в 12:26 2225 0

Synchron

Снимка TED/Synchron

Милиардерите Джеф Безос и Бил Гейтс инвестират в компанията за чипове в мозъка Synchron

Докато разочарованието на Илон Мъск от неговата стартираща компания за мозъчни технологии Neuralink нараства все повече поради възникналите най-различни противоречия, Джеф Безос и Бил Гейтс решиха да заложат на основния конкурент на Neuralink – младата компания Synchron. Милиардерите Джеф Безос и Бил Гейтс инвестираха в прекия конкурент на Neuralink- стартиращата компания Synchron, която разработва интерфейси от типа мозък-компютър. Стартъпът вече е създал устройство, целящо да помогне на парализираните, което вече се тества на хора.

Младата компания Synchron, която разработва BCI (brain computer interface) системи, съобщи че е приключила поредния рунд на финансиране на обща сума 75 млн. долара, съобщава агенция Bloomberg. По този начин общото финансиране на Synchron достигна 145 млн. долара, което е доста по-малко от нейните основни конкуренти - Neuralink на Илън Мъск и Science Corp. на Макс Ходък.

В Synchron най-много е инвестирала компанията ARCH Venture Partners. Следва Bezos Expeditions - компанията на Джеф Безос. В списъка с инвеститори е и компанията за рискови инвестиции Gates Frontier на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, както и Khosla Ventures и други.

Стартъпът Synchron работи върху нов тип BCI интерфейси, които дават възможност за имплантирането на миниатюрен компютър в човешкия мозък. Това ще даде възможност за лечение на различните мозъчни травми. Стартъпът вече е имплантирал своите устройства в мозъка на двама души, които ще бъдат под медицинско наблюдение още една година. Тези хора, с помощта на импланта Stentrode вече могат мислено да движат курсора на компютърния екран.

Една от най-важните особености на Stentrode е, че за поставянето на импланта не се налага да се прави операция на черепа. Чипът се вкарва в един от големите кръвоносни съдове на шията с помощта на обикновена инжекция, след което той се придвижва до главния мозък. Това е много по-комфортно от каквато и да било операция с отваряне на черепа, както е при Neuralink. При Neuralink нещата съвсем не вървят много добре. Компанията е изправена пред федерално разследване за потенциално нарушение на Закона за хуманно отношение към животните. Твърди се, че тестовете на Neuralink върху лабораторните животни са им причинили ненужно страдание и смърт.

Наскоро Лекарският комитет за отговорна медицина, ключова организация за защита на медицинската етика, поиска от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) да потърси отговорност от Neuralink за нарушаване на протоколите за биологични тестове и да дисквалифицира данните, получени от тестовете върху животни. Допълнително бе поискано да бъдат забранени допълнителните тестове върху животни от страна на Neuralink. Санкциите на FDA могат да принудят компанията да започне отначало със строгия процес на одобряване на тестовете с лабораторни животни.

Друг интересен момент е, че бившият президент на Neauralink, Макс Ходак, се оттегли от поста си, а през февруари тази година заяви, че започва да инвестира в Synchron. На този фон, не е за учудване, че Безос и Гейтс са решили да инвестират в Synchron.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !