Meta започна да криптира по подразбиране съобщенията във Facebook и Messenger

Мария Иванова Последна промяна на 11 декември 2023 в 10:10 1094 0

FB and Messenger

Снимка Alexander Shatov/Unsplash

Meta започна да криптира по подразбиране съобщенията във Facebook и Messenger

Онлайн гигантът Meta обяви, че потребителите на Facebook и Messenger вече автоматично ще се ползват от защитата на криптирането “от край до край”. Дългоочакваната функция ще пази съобщенията в двете платформи от любопитни очи, като кодира съдържанието им за всички, освен за подателя и получателя.

В продължение на години компанията-майка на Facebook, Messenger и Instagram, публично обявяваше плановете си за внедряване на криптирани съобщения по подразбиране. Другата ѝ популярна платформа - WhatsApp премина към криптирани съобщения по подразбиране още през 2016 година. В същата година, Messenger също предложи опция за криптиране на съобщенията, макар и не по подразбиране.

Според новите настройки на Meta, дори и представители на самата компания няма да имат право да преглеждат съобщенията, които потребителите си изпращат взаимно, обяснява Лоредана Крисан, ръководител на Messenger. Тя пояснява, че все пак ще има възможност за прочитане на криптираните съобщения от трети страни, но само ако участник в разговора реши да ги докладва. Това означава, че ако някой потребител счита, че е бил обект на неподходящо поведение или е получил съобщение, което нарушава правилата на платформата, той може да го докладва на Meta за преглед.

Въпреки че разширяването на криптирането “от край до край” предлага повишена защита на личните данни на потребителите, то също така предизвиква опасения сред правоохранителните органи, според които тази функция може да затрудни разследването на престъпления. Включването на криптирането по подразбиране означава, че Meta не само няма да може да вижда съдържанието на повечето чатове в Messenger, но и че няма да може да ги предава на разследващите органи, които често разчитат на такива данни за предотвраряване на престъпления.

Правоохранителните органи отдавна призовават технологичните компании да разработят начини, които да позволяват достъп до криптирани съобщения само на оторизирани служители. Въпреки това, според експерти по сигурността, не съществува технически осъществим начин да се даде на “добрите” инструмент, който “лошите” да не открият и използват за себе си.

И докато този въпрос продължава да предизвиква дискусии, Meta увери, че въвеждането на пълно криптиране по подразбиране от край до край ще отнеме известно време, преди да достигне до всички потребители на чата в Messenger и Instagram. В момента, функцията е активна само за директни съобщения между два акаунта в Messenger. Съобщенията, изпратени в групови чатове, засега ще продължат да бъдат криптирани само, ако потребителите изберат тази опция.

Въпреки че през август Meta увери, че “скоро след” въвеждането на частните чатове в Messenger по подразбиране, съобщенията в Instagram също ще бъдат криптирани, функцията все още не е достъпна за потребителите на платформата.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !