Mastodon и опасностите от бързото разрастване

Павлин Луканов Последна промяна на 24 декември 2022 в 11:14 1549 0

Mastodon

Снимка Mastodon

Mastodon и опасностите от бързото разрастване

Ако сте активен потребител на социалните мрежи то най-вероятно вече сте чували за Mastodon. Децентрализираната мрежа започна развитието си от доста ниска база потребители, но това се промени значително след като Илон Мъск пое еднолично управлението на Twitter.

Той предприе редица противоречиви ходове, които накараха много потребители да напуснат социалната мрежа за сметка именно на Mastodon. Напливът на моменти беше толкова голям, че някои от сървърите бяха временно претоварени. Така, общият брой потребители е нараснал от приблизително 300 хил. активни потребители до 2.5 млн. между октомври и ноември. Това разбира се е незначително на фона на Twitter, която има стотици милиони активни потребители.

Mastodon има много по-различен модел от познатите ни технологични платформи като Meta, Twitter и YouTube. Поне към момента се наблюдава и положителна тенденция по отношение на новите потребители. Дали обаче това е точката, от която предстои скокообразно развитие. Предстои да видим и как бързият ръст ще се отрази на политиката на платформата и потенциалното пресъздаване на недостатъците на Twitter, след наплив от известни личности, политици и журналисти. В този ред на мисли, редица профили в Twitter вече имат и потребителски имена в Mastodon.

Именно с по-големия брой потребители се увеличават и отговорностите на платформата, която засега разчита на доброволци за администриране. Управлението на подобна социална мрежа обаче е сложно и скъпо. Тъй като Mastodon е децентрализирана, тя разчита на сървърни администратори, вместо на един централен хъб. Самите администратори се превръщат в своеобразни доставчици на услуги и са отговорни за това сървърите да отговарят на законовите изисквания за защита на личните данни и т.н. Ако има нарушения, тези хора могат да носят и законова отговорност.

Има и множество регулации, както в САЩ, така и в Европа, които трябва да бъдат съблюдавани. Доста вероятно е хората просто да се откажат от задълженията си в даден момент, тъй като те могат да доведат до доста неприятни последици. Засега създателят на Mastodon, Юджийн Рочко, не споделя информация за това кой носи юридическа отговорност за публикациите.

Администраторите на сървъри са уязвими по няколко направления. Това включва тормоз от потребители, които не харесват решенията им и юридически проблеми. В момента всичко изглежда става на доброволни начала и образователни инициативи от самите администратори. Интересно е да отбележим, че главната цел на Mastodon, за разлика от останалите социални мрежи, не е да печели пари. Или поне това е така засега.

Трябва да отбележим, че Mastodon се превърна в убежище за журналисти, които загубиха достъпа си до Twitter. Предстои да видим дали мрежата ще стане популярна или ще се радва на временен наплив и след това ще остане посредствено решение. Има го и другият момент, че платформата може да откаже някои потребители с малко по-трудния си процес по включване.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !