Критикуват Google Maps, че препоръчва минаване през пропасти

Offnews Последна промяна на 19 юли 2021 в 11:39 4960 0

mountaineering-455338_640

Шотландска алпинистка група отправи остри критики към приложението Google Maps. Според алпинистите то предлага опасни планински маршрути, които са "потенциално смъртоносни".

Сред тях са маршрути до най-високата планина в Шотландия Бен Невис, както и преход в планината An Teallach, отвеждащ потребителите директно над скала. Според групата това не е правилният път към върха и дори опитни алпинисти биха били затруднени да се изкачат по него.

Те твърдят, че често са срещали планинари, които са оставали заблудени от маршрута, предлаган от Google Maps. "Пътят преминава през много стръмен, скалист и безпътен терен, който дори при добра видимост би било трудно да се премине. Добавете малко облаци и дъжд и предложеният маршрут на Google става потенциално фатален" - посочва Хедър Морнинг, съветник по планинска безопасност.

От технологичния гигант вече работят по разрешаването на проблема. "Създадохме Google Maps с оглед на безопасността и надеждността и бързаме да установим проблема с маршрута на Бен Невис“ - посочва говорител на Google.

Случаят обаче ни напомня, че макар и технологиите в наши дни да са навсякъде, не бива да им се предоверяваме. А да проверяваме информацията, предоставяна от подобни приложения, особено когато става въпрос за изкачване на опасна планина.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !