Китайските ученици преодоляват "Великата защитна стена", за да си пишат домашните с помощта на ChatGPT

Стефан Николов Последна промяна на 14 март 2023 в 10:01 544 0

ChatGPT

Снимка Choong Deng Xiang/Unsplash

Китайските ученици преодоляват "Великата защитна стена", за да си пишат домашните с помощта на ChatGPT

"Майка ми оставаше до късно, докато не си напиша домашните, и постоянно се карахме", казва единадесетгодишната Естер Ченсей. "Сега ChatGPT ми помага много по-бързо да правя упражненията".

Китайските ученици се обръщат към AI чатбота ChatGPT, за да съкратят до минимум времето си за подготвяне на домашните. На тях им се налага да преодоляват "Великата китайска защитна стена" в страната, за да пишат с помощта на чатбота преразкази на книги и да усъвършенстват езиковите си умения.

Навярно всички са чували, че в Китай на практика е сформиран свой собствен интернет, който понякога наричат китайското уеб пространство. Там няма Twitter, YouTube, Vimeo, Facebook, американски/европейски новинарски сайтове и други ресурси, считани за вредни за държавата. Китайската представа за интернет е по-различна и не прилича на това, с което ние сме свикнали. По принцип, потребителите на тази страна могат да минат и без сайтове, понеже всичко необходимо предоставят тримата големи: комуникационно-развлекателния гигант WeChat, социалната мрежа Weibo и търсачката Baidu.

Към днешен ден Great Firewall of China вече използва технологията за проверка и филтриране на мрежовите пакети според тяхното съдържание. Филтрацията е интересна – при откриването на забранен трафик, той се препраща към некоректен IP адрес и съответната уеб страница не може да се зареди.

От друга страна, със способността си да пише есета, стихотворения и програмни кодове на високо ниво, при това само за секунди, ChatGPT предизвика истинска златна треска в областта на AI технологиите.

Но това предизвика и безпокойство сред учителите, които се притесняват от богатите възможности за преписване, измами и плагиатство.

В Китай, където тази услуга е недостъпна без виртуална частна мрежа (VPN), мнозина ученици споделиха пред AFP, че са прибегнали до VPN за достъп до новия чатбот, който е използван за писане на есета, решаване на задачи по природни науки и математика и генериране на качествен компютърен код.

Единадесет годишната Естер Чан каза, че благодарение на ChatGPT е намалила наполовина времето за учене, а сестра ѝ Никол използва чатбота, за да учи английски. Интересно е, че и двете научават дори повече, при това за много по-малко време.

Регистрацията за използването на ChatGPT става задължително чрез телефонен номер. В връзка с това няколко студента споделиха пред Agence France-Presse, че онлайн са си купили чуждестранни телефони номера и са използвали VPN, за да заобиколят ограниченията на Великата китайска защитна стена и да получат достъп до ChatGPT.

Интересно е, че тези телефонни номера не са скъпи – цената на един американски телефонен номер струва 5,5 китайски юана (0,8 щатски долара), докато индийските телефонни номера се продават само за около 1 юан.

Предлагат се и най-различни чуждестранни за Китай онлайн услуги за задаване на въпроси на ChatGPT, като отговорът идва чрез WeChat. Цената на тази услуга е около 1 юан (0,15 долара) на въпрос. Изглежда по-скъпо, но не се налага регистрация и настройване на VPN, а и рискът е по-малък.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !