Китай иска да увеличи компютърната си мощ с 50% до 2025 г.

Стоян Ненов Последна промяна на 10 октомври 2023 в 14:48 622 0

Servers

Снимка Ian Battaglia/Unsplash

Китай иска да увеличи компютърната си мощ с 50% до 2025 г.

Геополитическата битка между САЩ и Китай има своето отражение във всички дейности на двете държави. Китайското правителство обяви нов амбициозен план за рязко увеличаване на общата компютърна мощ на страната с 50% до 2025 г., съобщава CNBC.

Споровете между САЩ и Китай доведоха до редица ограничения за Китай за достъп до различни технологии. Азиатската страна усилено работи по намаляване на своята зависимост от чужди технологии и разработки, като вече постига успех в някои сфери. Това я кара да се чувства уверена, че може да премине към следващия етап – бързо изграждане на още суперкомпютри.

Мащабният план включва съвместна работа между 6 държавни институции. Те ще работят заедно, за да увеличат общата компютърна мощ на Китай и тя да достигне 300 екзафлопа спрямо 197 в момента. 1 екзафлоп е равен на приблизителната изчислителна мощ на около 2 млн. лаптопа от среден клас, казват анализаторите от Counterpoint Research.

Разбира се, в случая не става дума за купуване на милиони лаптопи. Китай иска да изгради множество суперкомпютри, които да се използват в помощ на различни индустрии и сектори. Сред тях са финанси и образование. Предвижда се да се задели доста компютърна мощ и за разработка и използване на изкуствен интелект.

„Китай откри, че обикновено всеки юан, който инвестира в компютърна мощ, води до 3-4 юана икономически ползи. Инвестициите отразяват желанието на Китай да мотивира възхода на икономиката чрез водеща роля в технологията и интергриране на изкуствен интелект в съществуващи технологии и решения във всички индустрии“, коментира Аксхара Баси, старши анализатор на CounterPoint.

За да постигне целта си, Китай планира мащабни инвестиции в разработка и производство на процесори, чипове за памет, мрежова инфраструктура и изграждане на центрове за данни. Предвидена е и подкрепа за веригата за доставки на материали и компоненти. Това ще е отговор на страната срещу опитите на САЩ да наложи забрани или частични ограничения за вноса и износа на някои материали и технологии.

Именно достъпът до най-новите и добри чипове, особено графични процесори (GPU), ще е най-голямото препятствие за Китай, коментират от Counterpoint. Американската компания Nvidia е смятана за лидер в момента при производството на GPU, които са ключови за по-ефективната обработка на умни алгоритми и изкуствен интелект. Тя обаче няма право да ги продава на Китай и страната трябва да търси алтернативи или да си направи свои.

Това ще забави разгръщането на плана, тъй като ще изисква време за разработката на собствени чипове. В някои сфери обаче тя е по-напреднала от очакваното. Huawei например вече има собствен 5G чип за смартфоните си, което беше сметнато за изненада от анализаторите, тъй като компанията го пусна без да привлича особено внимание към него и нямаше индикации колко е напреднала с работата по него.

Междувременно Китай получи и друг „бонус“. Yonhap News съобщи, че САЩ е разрешила износа на оборудване, в което има американски технологии, за фабриките на Samsung Electronics и SK Hynix в Китай, без да се налага допълнително одобрение. В тези заводи ще се правят предимно флаш памет и DRAM чипове.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !