Какво планира Xiaomi при електромобилите

Павлин Луканов Последна промяна на 12 септември 2022 в 17:59 1424 0

Xiaomi Lei Jun

Снимка Twitter

Xiaomi Лей Джун

През изминалите няколко години електромобилите добиват все по-голяма популярност. Несъмнено зад този успех стои Tesla, която на практика възроди този клас автомобили под лидерството на енигматичния си Главен изпълнителен директор, Илон Мъск. Без изненади добрите резултати накараха и традиционните производители да се обърнат към електромобилилите, което води и до малко по-засилена конкуренция.

В сектора обаче значителни амбиции имат и някои от големите технологични компании, включително Xiaomi. За това подсказва и публикация в Twitter на основателя и Главен изпълнителен директор на компанията, Лей Джун. Там той посочва, че Tesla са в сектора с електромобилите от над 10 години, което според някои означава, че Xiaomi е изпуснала възможността си в тази насока. Джун обаче споделя, че надпреварата започва едва сега, като Xiaomi ще има много възможности за реализация.

Междувременно се появиха данни, че Xiaomi възнамерява да произвежда бъдещия си първи електромобил в собствено съоръжение, а не както се очакваше досега чрез придобиването на Beijing Automotive Group Co (BAIC Group). Моделът би трябвало да бъде пуснат в масово производство най-рано през 2024 г., което означава, че компанията има достатъчно време за изграждането на собствена фабрика.

Освен това вече има и яснота за някои детайли около бъдещото попълнение. Електромобилът ще е с четири врати. Очакваната цена на въпросния седан може да е от 150 хил. юана (41 731 лева). Освен това се планира и въвеждането на собствената технология за автономно управление - Xiaomi Pilot. За целта ще се разчита на LiDAR сензори разработени с Hesai Technology, като ще бъде надграден съществуващият AT128 хибриден solid-state радарен модул. Те ще предложат по-широки зрителни ъгли за ограничаване на пространствата без видимост.

За разработката на Xiaomi Pilot са беше анонсирана и инвестиция на стойност 3.3 млрд. юана (919 млн. лева) за първата фаза от разработката на проекта за автономно управление. Екипът на компанията в тази насока вече наброява над 500 човека, като до края на годината ще достигне над 600. Първата фаза от проектът ще започне в Китай със 140 тестови автомобила.

Xiaomi обяви плановете си за навлизане в производството на автомобили миналата година. Компанията иска да се нареди сред лидерите в автомобилния сектор по подобие на положението си при смартфоните и IoT продуктите.

Разбира се Xiaomi не е единствената технологична компания с амбиции в тази насока. Така например Sony ще си сътрудничи с Honda за създаването на електромобили. Компанията дори анонсира първия си проект, Vision-S. В случая става дума за SUV модел с разширени възможности. Huawei също поема пътя на партньорството като компанията вече предоставя своите технологии на производители в Китай, включително SERES за обявения миналата година модел SF5.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !