Какви видове индустриални продукти има и техните приложения?

Индустриалните консумативи са материали и услуги, използвани за управление на бизнес

Offnews Последна промяна на 21 декември 2022 в 20:02 1332 0

Индустрия

Снимка Pixabay

Индустрия

Индустриалните консумативи са важен елемент от производствената система на бизнеса. Те играят основна роля за реализирането на идеите на предприемачите по цял свят.

Какво представляват индустриалните продукти?

Индустриалните консумативи са материали и услуги, използвани за управление на бизнес. Това може да включва ежедневното оборудване за функционирането на даден бизнес, като компютри или принтери, или елементи за производство на продукти, предназначени за крайна употреба от потребителя. Промишлените консумативи, които се използват за производство, често имат за цел създаване на потребителски стоки и услуги.

За голяма част от предприемачите по света, избирането на качествени и подходящи индустриални артикули, е сред ключовите изисквания за развиването на конкретната фирма или компания. Без значение дали става въпрос за хидравлични или електрически машини, или за иновативни технологии, тяхната тежест при промишленото производство, е сериозна. С развитието на всички сектори на обществото, се наблюдават и промени в производството на промишлените стоки с цел ефективност и по-добро качество. Какви видове индустриални продукти има и какви са техните основни приложения?

Видове индустриални продукти

Има множество такива, които се делят на няколко вида.

Материали и части

Материалите и частите са видовете промишлени стоки, които се абсорбират напълно в продукта на купувача, след обработка или като компонент на произведените стоки. Материалите и частите са два вида – суровини и готови материали и части.

Сурови материали

Суровините включват, главно естествено произведени стоки.

Повечето от малките производители произвеждат селскостопански стоки като пшеница, памук, плодове, зеленчуци и добитък. Те продават продукцията си на маркетинговите посредници, които от своя страна ги препродават на големите вериги. Естествените стоки имат по-голям обем и ниска единична стойност, която се изчислява на базата на производствените разходи, разделени на произведеното количество. Те изискват и транспортиране, което може да се поеме или от посредника, или от подвижните производители. Природните ресурси като петрол, желязна руда и т.н. трябва да бъдат транспортирани от един ъгъл на света до друг, което увеличава тяхната цена, особено ако се внасят от далечни страни.

Този тип стоки се произвеждат и от малки, и от големи производители. Saudi Aramco е един от водещите производители на петрол в света. Управлението на Саудитската компания, акцентира върху възможността да продава своите продукти директно на индустриални купувачи. Intel също продава своите чипове директно на клиенти от промишления сектор.

Произведени материали и части

Произведените материали и части включват главно съставни компоненти. Компонентните материали като желязо или прежда се обработват допълнително, като преждата се използва при направата на дрехи, които впоследствие се продават. Те не се нуждаят от допълнителна обработка, а стават част от крайния продукт. Пример за това можем да дадем гума, закупена от Hyundai. Тя става част от автомобилите на компанията, вместо да се продава като отделен консуматив. Повечето от произведените материали се продават директно на индустриалния потребител. Най-важните фактори са цена и обслужване по отношение на маркетинга на произвежданите материали и части. Брандирането и рекламата не са толкова важни в конкретния случай.

Капитал

Капиталовите артикули са индустриални продукти, които помагат на купувача при производството на дадени стоки. В тази категория са включени основно инсталациите и спомагателното оборудване. Инсталациите включват сгради и фиксирано оборудване. Сгради като фабрики, офиси и складове са включени в инвестициите за инсталации и фиксирано оборудване като асансьори, генератори и т.н. Това са едни от най-значимите покупки, направени от една компания, и следователно може да има дълъг период за вземане на решение преди окончателното поръчване на тези консумативи. Поради сериозната сума, която се отделя при закупуването на индустриални инсталации, компаниите или купувачите обръщат специално внимание на различни фактори като енергийна ефективност, качество и гаранция, преди да направят покупката.

Освен това, фирмите ги закупуват директно от производителите. Допълнителното оборудване като преносимо фабрично такова, инструменти и офис консумативи, имат по-кратък живот от инсталациите. Те не стават част от крайния продукт, а само подпомагат основно производствения процес. Продавачите на такъв тип аксесоари зависят от посредници. Основната причина е, че купувачите са географски разпръснати и са многобройни, а размерите на поръчките са малки.

Консумативи и услуги

Консумативите и услугите са индустриални варианти, които не влизат в продукта. Оперативните консумативи и елементите за ремонт и поддръжка са включени в тях. Експлоатационни консумативи като въглища, хартия за печат, моливи или артикули за ремонт и поддръжка като пирони и метли не изискват много усилия за закупуване. Бизнес услугите, от друга страна, включват услуги за поддръжка и ремонт, както и бизнес консултантски услуги.

Поддръжка

Реклама и ремонтни услуги като почистване на офиси или дейности за поддръжка на компютри и машини, както и консултантски услуги, като финансови или правни, са включени в категорията бизнес услуги.

Фирмите или лицата, имащи необходимата квалификация, които ги осигуряват, обикновено ги предлагат по договор. Има малки предприятия, които предлагат услуги по поддръжка, докато дейности за ремонт се предлагат от производителя на оригиналното оборудване, който го извършва най-често чрез собствени сервизи.

Заключение

Промишлените стоки са инвестиция, така че най-ценното им качество за бизнеса е способността им да помагат на компаниите да постигнат целите си. Те позволяват на една компания да върне парите си, преди да натрупа допълнителен капитал чрез продажба на определени артикули. Може да отделите време, за да прецените ползите и негативите от тези инвестиции, както и до колко се нуждаете от тяхното осъществяване, като прочетете повече информация в портала за новини на българската индустрия IndustryInfo.bg.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !