Изкуствен интелект на Meta вече може да превежда 200 езика

Стоян Ненов Последна промяна на 07 юли 2022 в 13:30 1775 0

Facebook Translator

Снимка James Yarema/Unsplash

Facebook, Google Translator, приложения

Очакваните ползи от изкуствения интелект са много и най-разнообразни. Една от тях трябва да бъде премахване на езиковите бариери. Би било чудесно да има технология, която да може в практически реално време да превежда най-различни езици и да помага на хората да комуникират помежду си.

Подобна цел обаче е много амбициозна и изключително трудна за реализиране. Езикът не е само думи и граматика. Всеки има свои специфични особености и дори еднакви или много сходни езици могат да имат големи разлики в зависимост от района, контекста на разговора и много други фактори. Това са нюанси, които могат да бъдат разбрани само от хора, които много добре познават конкретния език.

Тези допълнителни щрихи трябва да бъдат взети предвид от всеки преводач, включително този с изкуствен интелект. А това прави разработката на тези алгоритми много сложна. И макар да са нужни още години преди технологиите да успеят да постигнат подобно високо ниво на прецизност на всеки превод в реално време, IT гигантите работят именно в тази посока. Една от тези разработки е проектът „Да не изоставим нито един език“ на Meta, за която съобщава CNET.

„AI суперсила“

По този начин, основателят и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг описва разработката. Проектът на компанията използва умен алгоритъм, който беше представен за пръв път през март 2022 г. От тогава досега компанията го е усъвършенствала още повече и той вече може да превежда общо 200 различни езика.

Сега Meta ще направи алгоритъма публичен и ще го качи в Github. Така всяка компания и всеки човек ще могат да го използват. Той ще е с отворен код и вече може да превежда голям брой езици, които не се поддържат от настоящите системи, изтъква Зукърбърг.

„За да ви дам усещане за мащаба, моделът за 200 езика има над 50 млрд. параметъра и сме го обучили чрез нашия нов суперкомпютър Research SuperCluster, който е един от най-мощните в света за обработка на изкуствен интелект. Постиженията тук ни позволяват да извършваме над 25 млрд. превода между различните езици в нашите приложения всеки ден“, пише още Зукърбърг.

Той допълва, че преводът на езици е само една от „суперсилите, които изкуственият интелект предоставя“. Компанията ще разчита на умните алгоритми за подбор на съдържанието във Facebook и Instagram, препоръка на реклами и киберсигурност, казва Зукърбърг.

Бавно начало, огромно бъдеще

Facebook може да използва разработката в услугите си още сега. От думите на Зукърбърг става ясно, че компанията вече я прилага в социалните си мрежи. Това обаче е само първата стъпка в далеч по-амбициозната цел на Meta.

„Милиарди хора по света нямат достъп до технологии или услуги, които да превеждат качествено на техния език. Наистина се надяваме, че технологията, която разработваме, ще направи метавселената приемствена по подразбиране“, коментира Анджела Фан част от екипа, който разработва изкуствения интелект.

Именно метавселената е главната цел на компанията. Умният алгоритъм ще развие истинския си потенциал във виртуалния свят, когато хора от различни краища на планетата се събират на едно място и комуникират помежду си. Тогава изкуственият интелект ще трябва да може бързо да превежда различните текстове, знаци и разговори и да помогне на хората да се разбират във всяка ситуация.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !