Интернет ботове масово купуват стоки със сгрешени цени и ощетяват търговците

Стефан Николов Последна промяна на 24 ноември 2022 в 12:46 755 0

Online Shopping

Снимка Katemangostar/Freepik

Интернет ботове масово купуват стоки със сгрешени цени и ощетяват търговците

Със започването на празничния сезон, разпродажбите и промоциите, най-голямата заплаха за търговците се оказват интернет ботове. Експертите на компанията Kasada, която е известна преди всичко със своите защити от автоматизирани онлайн атаки, сподели, че рязко е нараснала активността на ботовете Freebie Bot.

Това са много специфични софтуерни роботи, които търсят в сайтовете на магазините стоки и услуги със случайно сгрешена цена, която е десетки пъти по-ниска от реалната. Когато ботовете открият нещо подобно, техните притежатели купуват тази стока в големи количества и след това я препродават на по-ниска от пазарната цена и успяват да натрупат много сериозни печалби.

Според статистиките на тази аналитична компания, от засилената активност на ботовете Freebie Bot вече са пострадали над 250 големи компании за продажба на най-различни стоки. И още, активността на Freebie общността е в рамките на 7 милиона съобщения за открити грешки месечно.

Така например, членовете на голяма и популярна интернет общност, името на която изданието BusinessWire не съобщава, са използвали Freebie Bot за закупуването на почти 100 хил. най различни стоки в рамките на само един месец на обща сума около 3,4 милиона щатски долара. Специалистите на Kasada заявиха, че потребителите на Freebie Bot са дали само 882 долара за всички тези стоки. След продажбата на същите тези стоки при нормални цени, печалбата е наистина огромна. Kasada добавят, че има отделни хора, които по този начин печелят по около 100 хил. долара на месец, като остават анонимни и не участван в никакви общности.

Най-често ботовете Freebie Bot намират сгрешени цени на рокли без ръкави, маски и козметика за лице, както и лаптопите Apple MacBook Air, което изглежда малко странно. Самите допуснати грешки в цените на тези стоки най-често са сгрешено място на десетичната запетая, което понякога дава възможност за закупуването на дадена стока с почти сто пъти по-ниска цена или с 99% "отстъпка".

Използвайки много високата скорост на работа на софтуерните роботи Freebie Bot, мошениците успяват бързо да накупят голям брой стоки със сгрешени цени, още преди собствениците на интернет магазините да променят съответната цена. След това купеното се препродава при нормални цени, които обаче са малко по-ниски от пазарните и се продават много добре.

Kasada казват още, че тези ботове директно влияят на доходите на ритейлърите, понеже според американските закони те трябва задължително да изпълнят направената поръчка, дори и ако в цената на съответната стока е допусната съвсем очевидна грешка.

"За абсолютно всеки вече стана съвсем лесно да купи и да използва подобен бот, а за търговците става все по-трудно да ги засичат и да ги спират" – каза Сам Кроутър, основател и генерален директор на компанията за борба с бот атаки Kasada. "Използвайки Freebie Bot онлайн купувачите могат да си вземат стоки за стотици хиляди долари на практика безплатно, а след това да реализират огромна печалба при тяхната препродажба. В съчетание с непрекъснато растящите разходи за инфраструктурата, необходима за поддръжката на трафика, генериран от тези ботове, компаниите реализират допълнителни загуби".

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !