Intel променя имената на процесорите си

Стоян Ненов Последна промяна на 17 юни 2023 в 14:19 340 0

Intel new chip names

Снимка Intel

Intel променя имената на процесорите си

След като години наред Intel използваше имената Core i3, i5, i7, i9 за процесорите си, сега компанията смята, че е време за обновяване на гамата си. Скоро новите чипове ще имат малко по-различни имена, съобщава AnandTech.

Промяната ще влезе в сила заедно с новото поколение Meteor Lake. Те се очакват на пазара през есента на тази година. Чиповете трябва да предложат значителен скок напред в развитието на този тип хардуер във всички аспекти – производителност, ефикасност, архитектура и дори производството им. Затова Intel смята, че е подходящо да се промени и структурата на имената им, за да отразява по-ясно, че става дума за съвсем нов продукт.

Смяната на имената не е значителна и цели да опрости структурата. Процесорите вече се казват просто Core 3, Core 5, Core 7 и се премахва „i” от имената им.

Същевременно обаче Intel въвежда и нова гама за още по-мощни чипове. Тя ще следва познатата от смартфоните тенденция и ще използва думата Ultra. Така тези процесори ще се казват Core Ultra 5, Core Ultra 7 и Core Ultra 9.

Вътрешна презентация на Intel, която е препубликувана от AnandTech, описва някои от плановете. Например Intel няма вече акцентира кое поколение е даденият процесор. Досега беше популярно да се казва например, че това е 7-мо поколение i3. Занапред поколението ще е известно само от номерацията на модела на процесора – тази структура се запазва непроменена и е като настоящата – първите две цифри от името са поколението на чипа, например Core 7 14600H. В презентацията Intel допълва, че тази структура ще важи за всички клиентски продукти на компанията от Meteor Lake и нататък.

Както се вижда, моделите 5 и 7 ще имат присъствие в сериите Core и Core Ultra, докато 3 ще е само в стандартната Core, а 9 ще е за най-мощните модели и съответно ще върхът на Core Ultra. Компанията описва, че Ultra чиповете ще са „премиум“, но не каква какви разлики ще има спрямо стандартните модели.

Meteor Lake ще е много важен процесор за Intel. Той ще трябва да привлече вниманието на повече хора и да ги убеди, че е време за нов компютър, за да подобри свиващите се продажби на такива компоненти. Освен това ще предлага и изцяло нов производствен процес, който има амбицията да е още по-добър и да предложи по-висока прецизност, ефективност и оптимизирани разходи.

Meteor Lake идва и във време на ръст на интереса към изкуствения интелект и постепенното внедряване на такива алгоритми във все повече дейности от ежедневието. Това идва с цената на нужда от още повече хардуерни ресурси. За целта всички нови чипове ще могат да се комбинират и с графичните чиплети Intel Arc. Амбицията на компанията е не само да се конкурира по-добре с AMD и Nvidia, но и да запази Закона на Мур, който гласи, че на всеки две години броят на транзисторите в един процесор трябва да се удвои. Това е прогнозата на основателя на Intel Гордън Мур, която с времето се превърна в неписан закон, който е в основата и на бързото развитие на ИТ индустрията като цяло.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !