Intel не се притеснява от инвазията на ARM процесори при лаптопите

Стоян Ненов Последна промяна на 30 октомври 2023 в 13:40 641 0

Intel Meteor lake

Снимка Intel

Intel не се притеснява от инвазията на ARM процесори при лаптопите

Intel не изглежда да се притеснява от увеличения интерес на конкурентите му към процесорите с ARM архитектура. Преди дни се появиха информации, че Nvidia и AMD активно работят по ARM чипове за лаптопи, които смятат да предложат през 2025 г., припомня Ars technica.

Малко след това и Qualcomm представи ново поколение на своите ARM процесори за компютри с Windows, които всъщност предлага от няколко години. Въпреки това интересът към тях е минимален, като се предлагат от само две устройства на пазара. Qualcomm обаче заяви смели амбиции, че иска да промени това с новия си чип. AMD и Nvidia също виждат голям потенциал в този сегмент. А най-големият основен губещ би трябвало да бъде Intel.

Компанията в момента държи най-голям процент от пазара на процесори за настолни и преносими компютри. Тези процесори са в „стандартния“ х86 стандарт, като и AMD предлага такива чипове. Същевременно ARM архитектурата е по-популярна при мобилните устройства и Интернета на нещата. Тези чипове са по-енергийно ефективни, като обаче изискват и друг тип софтуер. Затова не са взаимозаменяеми с х86 машините.

И все пак, ARM успешно си пробиват път и при компютрите. Вече три години Apple използва собствени процесори за Mac компютрите и лаптопите си, като архитектурата им е именно ARM. Чиповете са доста по-ефективни и помагат на Apple да затвърди своята затворена екосистема, която се откроява с високо ниво на оптимизация между хардуера и софтуера.

Амбициите на Qualcomm, Nvidia, AMD, а според слуховете - и на Microsoft, са да направят подобни предложения и за екосистемата на Windows. А това означава, че Intel може да се окаже основният застрашен, тъй като не само не предлага ARM процесори, но и няма индикации да има интерес към тях. Въпреки това, изпълнителният директор на компанията, Пат Гелсингър, заяви в разговор с инвеститори и медии, че не се притеснява.

„Алтернативите на ARM за Windows досега имат доста незначителна роля в PC бизнеса. Ние приемаме конкуренцията сериозно, но мисля, че историята в случая ни показва, че тези проекти нямат голям потенциал да направят нещо значимо. Имаме солидна инерция и пътна карта“, казва Гелсингер.

На пръв поглед той е прав, като ARM чиповете досега не се наложиха, но това беше заради техните недостатъци – те не можеха да предложат същото ниво на производителност. Сега обаче ситуацията е много по-различна. ARM архитектурата е усъвършенствана, като може да конкурира производителността на х86, но със значително по-малка консумация на енергия и по-ниски нива на отделяне на топлина. А това отваря вратата за още по-тънки лаптопи, без вентилатори и с по-дълъг живот на батерията.

Опитът на Apple показва, че ARM имат голям потенциал при компютрите. И Apple се отказа именно от чиповете на Intel, за да премине към ARM. Ако компанията не внимава, рискува да направи същата грешка като Microsoft, когато преди години тогавашният изпълнителен директор Стив Балмър се подигра на iPhone, че това е устройство, което не е сериозно и няма как да бъде харесано от бизнеса и съответно няма да се наложи на пазара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !