Intel иска да прави „AI процесори за всички“

Стоян Ненов Последна промяна на 07 юни 2024 в 19:46 576 0

Intel

Снимка Intel

Intel иска да прави „AI процесори за всички“

Intel иска да си върне позицията на световен лидер при производството на процесори, обяви изпълнителният директор на компанията Пат Гелсингър, цитиран от CNBC. За целта компанията ще разчита много на оформящата се нова пазарна ниша на AI процесори.

„Искаме да правим процесорите на всички, както и AI чипове за всички. Искаме да ги произвеждаме в американските фабрики“, казва Гелсингър пред журналисти по време на изложението Computex в Тайпе.

От няколко години Intel не е едноличен лидер на пазара на процесори, както беше преди това в продължение на десетилетия. През 2017 г. Samsung стана най-големият производител от гледна точка на приходи. А през 2023 г. TSMC изпревари Samsung. Qualcomm също има все по-големи амбиции за пазара, след като обяви, че навлиза и при процесорите за компютри.

„Първата стъпка е да си върнем водачеството в иновациите, защото много от загубите са свързани с използването на неконкурентен процес“, казва Гелсингър. Компанията ще се възползва и от големите субсидии на САЩ, като ще получи над 8 млрд. долара за развитие на заводите си и производствения процес в страната. Има и възможност за още 11 млрд. долара.

„Капиталът е от критично значение. Трябва да имаме икономическа конкурентоспособност, за да можем да построим заводите в САЩ и законът CHIPS помага за това. Той изравни възможностите по отношение дали строя завод в САЩ или в Азия“, коментира Гелсингър.

Въпреки възродения интерес и желание на Intel да произвежда и в САЩ, компанията не планира да намалява присъствието си в Азия. Данни на S&P Global показват, че повечето американски производители на чипове, включително Intel, Broadcom, Qualcomm и Marvell Technology, имат по-големи приходи от Китай, отколкото от САЩ. Гелсингър посочва, че Китай остава един от най-големите пазари на Intel и инвестициите в страната ще продължат, за да може страната да продължи да бъде такъв и занапред.

„Бих искал да кажа, че при внимателно навигиране на ситуацията, създаване на добри продукти и уверяване, че спазваме законите на двете държави, можем да правим продукти, които са привлекателни“, казва Гелсингър.

Компанията е наясно, че за да постигне желания успех, Intel трябва да предложи и много добри процесори, които да са готови за AI ерата. Компанията смята, че е постигнала това с новия Xeon 6, който също представи по време на Computex. Чипът е специално създаден за центрове за данни, като версията му с максимум производителност е насочена към обработката на най-сложните AI модели.

„Xeon 6 е голяма стъпна напред в нашата конкурентност и не само да задържим пазара си, но и да си върнем чат от пазарния дял, който загубихме. Завръщайки се към лидерството в производствения процес, ще имаме и много по-добри възможности за печалби“, допълва Гелсингър.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !