IEEE прие стандарта за Li-Fi, който е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi

Стефан Николов Последна промяна на 14 юли 2023 в 14:21 612 0

LiFi

Снимка PureLiFi

IEEE прие стандарта за Li-Fi, който е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi

Неправителствената организация по стандартизация – Институтът на инженерите по електротехника и електроника (IEEE), прие Li-Fi (Light Fidelity) за безжични комуникации, базиран на оптичния пренос на данни. Публикуването на стандарта бе приветствано от производителите, които вече се опитват да внедрят новите Li-Fi системи. То ще спомогне за ускоряване на внедряването и приемането на новата технология за обмен на данни. Li-Fi не само предлага скорости до 100 пъти по-високи от тези на Wi-Fi, но и осигурява по-високо ниво на сигурност.

Вместо чрез радиовълни, технологията Li-Fi прехвърля данните чрез светлинни импулси в оптичния диапазон с помощта на обикновени светодиодни лампи. След това приемниците преобразуват фотоните обратно в информация. Потребителите не забелязват тези трептения, тъй като те са с честота над 60 Hz и не се възприемат от човешкото око. Скоростта на предаване на данни при Li-Fi е 100 пъти по-висока от тази при Wi-Fi и достига 224 гигабайта в секунда, съобщава изданието Toms Hardware.

Идеята за използване на светлина вместо радиовълни отдавна се популяризира от поддръжниците на Li-Fi, включително pureLiFi, Fraunhofer HHI и работната група Light Communications 802.11bb. Твърди се, че Li-Fi осигурява по-бързи и по-надеждни безжични комуникации с безпрецедентна сигурност в сравнение с конвенционалните технологии като Wi-Fi и 5G.

Компаниите, работещи по тази технология, като pureLiFi, Fraunhofer HHI и Philips, са интегрирали Li-Fi оборудване в конвенционалните осветителни системи в домовете и офисите, а някои компании предлагат да се използват уличните светлини, фаровете и спирачните светлини за прехвърляне на данни. Идеята е, че по този начин ще се гарантира, че интелигентните автомобили "комуникират" помежду си. Сега, след като е публикуван новия стандарт, всички се надяват, че Li-Fi ще може да се комбинира с Wi-Fi.

Разбира се, Li-Fi няма да измести по-познатите алтернативи - Wi-Fi, 5G и кабелните мрежи. Радиовълните все още имат явно предимство при преноса данни на големи разстояния и през непрозрачни обекти. Но понякога тези предимства се превръщат в недостатъци.

Предимствата на Li-Fi са не само високата скорост, но и работата в оптичния спектър. Това дава възможност за по-надеждно и стабилно прехвърляне на данните с по-малко закъснения и смущения. За разлика от Wi-Fi, светлината на Li-Fi не прониква отвъд стените, което намалява риска от смущения, подслушване и прихващане на данните. Друго предимство пред Wi-Fi и 5G е възможността за работа там, където радиомрежите вече са претоварени. Технологията ще осигурява силен и стабилен сигнал, например в тунелите.

С появата на стандарта IEEE 802.11bb производителите могат да бъдат по-уверени в бъдещето на технологията и да я внедряват повсеместно. Така например pureLiFi, един от пионерите във въвеждането на Li-Fi, вече е разработил модула Light Antenna ONE за интегриране в мобилните устройства. Компонентът е с размер само 14,5 mm и вече е на разположение на производителите на разнообразно оборудване за оценка и тестване. Очаква се скоро да се появят много устройства с поддръжка на Li-Fi - дори преди Световния мобилен конгрес през месец февруари 2024 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !