Google Maps получи още няколко нов функции с изкуствен интелект

Стоян Ненов Последна промяна на 27 октомври 2023 в 17:57 1141 0

Google Maps

Снимка Google

Google Maps получи още няколко нов функции с изкуствен интелект

Изкуственият интелект (AI) вече е неразделна част от все повече онлайн услуги. Неговите способности ще имат постоянно увеличаваща се роля, като очаквано, Google е сред компаниите, които активно работят по AI проекти и вече внедряват част от тях в реалните услуги, които хората използват. Най-новата актуализация на Google Maps получава няколко подобрения, които се възползват от изкуствения интелект. Компанията представи повече подробности за тях в блога си.

Потребителите изминават 20 млрд. километра дневно чрез помощта на навигациите на Google Maps, казва самата компания. Затова се е вдъхновила да предложи Immersive View for Routes – функция, която ще предлага „потапяща гледка“ при използване на навигацията по време на разходка, колоездене или шофиране. Функцията ще е налична за десетина от най-големите и популярни града в света, като постепенно броят им ще се увеличава.

Чрез нея пътуващите ще имат по-добър и ясен поглед над градската обстановка чрез 3D възстановка на града. При това в реално време ще се показва и информация за времето (чрез анимации за дъжд например), както и подробности за трафика, потенциални препятствия и т.н. Потребителят ще може да прегледа целия маршрут предварително и да види дори симулации на движението на трафика в различните часове. Това ще му позволи да прецени дали да направи корекции в маршрута и да знае какво да очаква. Всичко това се генерира и с помощта на изкуствен интелект.

Другата новост е интеграцията на Lens в Maps. Тя надгражда досегашната възможност на Maps да „търси“ в средата около потребителя чрез камерата на телефона. Сега той ще може да разглежда заобикалящите го сгради през камерата и ще получава информация за това какви заведения има, магазини, банкомати, спирки на градския транспорт и т.н. Lens за Maps вече е налична за десетки градове, като броят им постепенно ще се увеличава.

Google Maps ще предложи подобрения и за шофьорите. Картата за навигация ще показва повече детайли за катастрофи и задръствания, както и ще акцентира пътищата с подобрени цветове. Системата ще предупреждава по-рано и по-добре, кога е време за престрояване в друга лента за движение. Тази функция ще е налична в 12 града. В САЩ ще има и допълнителна възможност за разпознаване на ленти за споделени пътувания, а в Европа изкуственият интелект в Maps ще разпознава ограниченията на скоростта за различните пътища и ще напомня за тях. Тази функция ще е налична през Android, iOS и автомобили с вградени Google услуги поетапно през следващите месеци.

Maps ще предлага и повече информация за станциите за зареждане на електрически автомобили. Това ще включва подробности за типа на зарядното, максимални скорости на зареждане и дори кога е използвано за последно (с цел да даде представа дали не е повредено или не). Операторите на такива станции също ще могат да използват API пакет на Maps, за да внедрят информационните си системи с услугата за още по-голяма прецизност на информацията.

Google не забравя и основната си дейност – търсенето. Търсачката на Maps ще може да търси по-конкретни заявки, например „заведения, които правят лате“. Резултатите се базират на анализи с изкуствен интелект на снимки, които потребителите споделят в Google Maps за услугите, които са намерили и използвали на дадените места. И тази функция ще тръгне само в няколко страни и постепенно броят им ще се увеличава.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !