Google Lens може да разпознава кожни заболявания

Павлин Луканов Последна промяна на 17 юни 2023 в 14:26 503 0

Google Lens

Снимка Google

Google Lens може да разпознава кожни заболявания

Google Lens е налична от доста време, като е сравнително популярна и известна услуга. Най-вероятно сте прибягвали до нея за сканиране на QR код, но освен това можете да търсите по снимка и т.н. Сега Google добавя и решение за разпознаване на кожни заболявания, за версиите на Lens в iOS и Android. Освен за кожни състояния, ще има също така възможност за разпознаване на проблеми и с други части на тялото, включително нокти, устни и коса.

Това става чрез заснемане и качване през Lens, като след това се предлагат визуални съвпадения от търсене. Както често се случва с подобни решения, от компанията предупреждават, че всичко е с информационна цел и така не може да бъде поставена диагноза, като потребителите следва да се посъветват с лекар относно състоянието си. Новата функционалност е налична в САЩ, но не се посочва кога може да се очаква и в други региони.

Google проучва използването на разпознаване на изображения чрез Изкуствен интелект (ИИ) от години насам. Така например през 2021 г. по време на тогавашното издание на конференцията за разработчици Google I/O от компанията демонстрираха инструмент, който се опитва да идентифицира състояния на кожа, коса и нокти чрез комбинация от снимки и отговори на въпросници. Тогава решението можеше да разпознава 288 различни вида състояние, като показва правилното заболяване сред топ три от предложенията си в 84% от случаите.

Към момента на сайта на Google свързан с инструмента DermAssist е посочено, че преминават пазарни тестове в ограничени рамки. Решението има маркировка CE като медицинско изделие от клас 1 (Class 1 Medical Device) за Европейската икономическа общност, но все още не е получило оценка от Американската FDA, като засега е предназначено само за информативни цели и не предлага диагноза.

Разбира се хората често използват подобни решения и сами поставят диагнозата си на база на предоставената информация. Пояснението от страна на компанията е по-скоро за освобождаване от отговорност. Определено обаче трябва да имате едно на ум що се отнася до решения с ИИ за диагностика.

Една от основните критики конкретно при разпознаването на кожни заболявания чрез софтуер е, че то е много по-неточно за потребители с тъмна кожа. Учени са установили, че липсват достатъчно данни от тази категория в използваните източници с изображения за обучение на системите. От Google си партнират с професора от Харвард, Елис Монк, за налагане на неговата Monk Skin Tone Scale (MST) и най-добри практики за това как може да бъде приложена за развитието на Изкуствения интелект. Компанията използва скалата в разработката на собствените си решения.

С напредъка на развитието на Изкуствения интелект сме свидетели на все повече възможни негови приложения. Определено подобни решения могат да имат положително въздействие в сферата на здравеопазването, но най-вероятно поне в обозримо бъдеще те няма да изместят човешкия фактор, а по-скоро ще го подпомагат. Така могат да бъдат забързани процесите по диагностициране на редица заболявания, което ще доведе и до по-високи степени на успешно лечение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !