Европа към 2023 година ще започне разработването на цифровото евро

Offnews Последна промяна на 17 май 2022 в 19:08 684 0

Euro sign on virtual screen. Online banking currencies exchange financial concept.

Европейската Централна банка възнамерява да започне разработването на цифровото евро към края на следващата година.  Членът на управителния съвет на Банката Фабио Панета заяви, че това ще бъде електронна версия на банкнотите и монетите.

"В края на 2023 година ние можем да стартираме началната фаза от програмата за разработване и тестване на съответните технически и софтуерни решения и търговски споразумения, необходими за стартирането на цифровото евро. Очакванията ни са продължителността на този етап да е около три години".

В края на 2021-ва година Европейската Централна банка стартира двугодишна програма за изследвания, която има за цел да определи особеностите на дизайна на цифровото евро, как да бъде осигурена конфиденциалността на потребителите, кои варианти да са приоритетни, кои бизнес варианти да бъдат предложени на посредниците и други подобни.

Банката каза още, че ще запази ролята на фиатните пари както по сметките, така и в брой, въпреки модернизацията на европейската банкова система.

"За да може цифровото евро да бъде успешно разработено и прието са необходими общите усилия на всички: от търговците до цялото общество. По време на всеки един етап ние активно ще взаимодействаме с Еврокомисията, парламентите и министрите на финансите на европейските страни" - каза още Панета.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !