ЕС може да стане зависим от Китай по отношение на батериите

Павлин Луканов Последна промяна на 18 септември 2023 в 14:21 262 0

BMW i3 battery

Снимка BMW

ЕС може да стане зависим от Китай по отношение на батериите

Страните от Запада, включително и Европейския Съюз, от дълги години зависят за производството на разнообразни технологични продукти от Китай. Това не е изненада, тъй като именно там има огромни производствени мощности, които позволяват постигането на ниски цени. Сега нов анализ открит от Reuters сочи, че ЕС може да стане толкова зависим от литиево-йонните батерии и горивни клетки от Китай, колкото беше от руския газ допреди войната в Украйна.

Документът, с който са се сдобили от изданието е подготвян за среща на лидерите на ЕС в Гранада, Испания на 5 октомври тази година. Ръководителите на държавите ще дискутират предложението на Европейската Комисия да намали рисковете от това Европа да стане прекалено зависима от Китай, както и необходимостта от диверсификация чрез Африка и Южна Америка. Посочва се, че поради периодичната природа на възобновяемите източници на енергия, като слънце и вятър, Европа ще трябва да открие решения за съхраняване на енергия, за да може да постигне целта си за нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

В доклада подготвен от испанското председателство на ЕС се посочва, че това ще доведе до огромен ръст на търсенето на литиево-йонни батерии, горивни клетки и електролизатори. Очаква се скокът да е между 10 и 30 кратен през предстоящите години. Тук е моментът да отбележим, че ЕС има силна позиция във фазата на асемблиране на електролизатори, като дори държи дял от над 50% от пазара в това отношение. Все пак обаче се разчита значително на Китай за горивни клетки и батерии, които са от критично значение за електрическите превозни средства.

Също така става ясно, че без прилагането на силни мерки европейската енергийна екосистема може да стане зависима от Китай до 2030 г. Това ще е по подобие на зависимостта от природен газ от Русия, преди войната в Украйна. По данни на ЕК, през 2021 г. 40% от консумацията на газ е била задоволяване от Русия, при 27% по отношение на петрола и 46% на въглищата. Ограничаването на директния внос на тези енергийни ресурси доведе до рязък скок в цените на енергията в Европа, което доведе и до голяма инфлация.

Иначе литиево-йонните батерии и горивните клетки не са единствената зона на уязвимост за ЕС. Подобен сценарии може да се развие и в областта на дигиталните технологични решения, включително сензори, дронове, сървъри, решения за съхранение на данни и мрежови компоненти. Към 2030 г. зависимостта от чужди продукти може значително да ограничи ръста на продуктивността в промишлеността и може да забави модернизацията в редица сектори.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !