DuckAssist комбинира Wikipedia с изкуствен интелект, за да формира новата онлайн „истина“

Стефан Николов Последна промяна на 10 март 2023 в 12:27 536 0

DuckDuckGo DuckAssist

Снимка DuckDuckGo

DuckAssist комбинира Wikipedia с изкуствен интелект за новата „истина“

Алтернативната интернет търсачка DuckDuckGo подобно на Microsoft Bing и Brave, добави новия инструмент DuckAssist, базиран на изкуствен интелект (AI). При разработването му са използвани лингвистичните модели, на които се базира силно нашумелият последно време чатбот ChatGPT. Но за разлика от Microsoft, който се базира на решенията на OpenAI, DuckDuckGo се основава на лингвистичните модели на друга американска стартираща компания - Anthropic, която става все по-популярна.

По-конкретно, DuckAssist показва резюме във вид няколко реда над резултатите от търсенето. Това обобщение има за цел да отговори на заявката, формулирана от потребителя. По този начин потребителят почти няма нужда да се обръща към линковете, показани от DuckDuckGo. Според компанията, благодарение на изкуствения интелект информацията под формата на резюме е по-добре подредена по-добре и по-пълно отговаря на различните запитвания от страна на потребителя.

За разлика от Bing, изкуственият интелект в търсачката DuckDuckGo използва информацията от Wikipedia (Уикипедия). В някои случаи този AI използва сродни сайтове, като например Britannica – официалната енциклопедия, издавана от Encyclopеdia Britannica. Източниците, използвани за съставянето на резюмето задължително се показват в интерфейса на DuckAssist.

„Ние знаем, че тя не е идеална, но Уикипедия е относително надеждна в широк кръг от въпроси“ – зави Габриел Вайнбърг, главният изпълнителен директор на DuckDuckGo, като допълва, че електронната енциклопедия непрекъснато се допълва.

Ако обновената интернет търсачка DuckDuckGo открие, че в Уикипедия има отговор на вашия въпрос, в интерфейса се появява малкият програмен прозорец на DuckAssist. За да генерира отговора е достатъчно да се кликне върху бутона за задаване на въпрос към този асистент. Компанията подчертава, че ако DuckAssist вече е генерирал резюмето на зададения въпрос, то DuckAssist моментално показва отговора, като отбелязва откъде е взета информацията.

Ограничавайки броя на източниците, към които може да се обръща DuckAssist, калифорнийската компания се стреми да ограничи рисковете от злоупотреба с този AI. Генеративните изкуствени интелекти често пъти подават невярна, а понякога и напълно измислена информация, когато не могат да намерят отговора на зададен въпрос. Точно това се случи с ChatGPT и с Prometheus – чат ботът на Bing, който има достъп до всички данни в Глобалната мрежа. DuckAssist е ограничен до Уикипедия и шепа доверени сайтове и по този начин се избягва подаването на нямаща почти нищо общо с въпроса информация. По този начин новият AI няма достатъчно материал, за да започне да проявява някакво странно творчество.

Компанията обръща внимание на това, че кратката сводка, предоставяна от DuckAssist само допълва отговорите на търсачката и засега асистентът се появява само при несложните въпроси с лесни и опростени отговори.

Към днешен ден DuckAssist е ограничен само до англоезичните потребители. Освен това асистентът се появява в приложението DuckDuckGo за Android, iOS и macOS, както и в разширението за Firefox, Chrome и Safari.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !