Cognifiber миниатюризира фотониката за осъществяване на бързи периферни изчисления

Offnews Последна промяна на 05 април 2022 в 18:01 380 0

cover-1

Специалистите от израелския стартъп Cognifiber създадоха фотонен чип, проектиран специално за периферни изчисления - инфраструктурата, която елиминира необходимостта на бизнеса да се свързва с облачни среди. Целта на Cognifiber е да миниатюризира фотониката колкото е възможно повече, за да замени силиция - ключовият компонент на съвременните чипове - с по-евтино и по-достъпно стъкло. Стартъпът заяви, че неговото решение намалява разходите за обучение на изкуствения интелект с 80%.

„Комбинацията от различни фотонни стъклени чипове дава възможност за бързото прилагане на изкуствения интелект и машинното обучение на местно ниво директно към крайните устройства, които в момента разполагат с ограничен капацитет и изчислителна мощност“, каза Зеев Залевски, съосновател и технически директор на Cognifiber.

Технологията на Cognifiber се базира на нови принципи за осъществяване на изчисления с помощта на изчислителни влакна, която използва аналогови мрежи за машинно обучение за обработка на данни в средата на оптичен кабел. Специалистите са използвали този подход за създаването на процесори, изградени върху стъклен субстрат, покрит с налични в търговската мрежа неособено скъпи добавки. Компанията подчертава, че подобно на конвенционалните чипове, Cognifiber чиповете могат да бъдат програмирани и преконфигурирани, подобно на програмируемите логически матрици (FPGA).

Системата вече поддържа както линейни, така и нелинейни операции, което прави технологията изключително подходящо решение за управление на AI алгоритмите. Предварителните анализи на Cognifiber показват, че обработката с помощта на стъклени влакна може да подобри производителността на компютъра с цели 100 пъти и да намали разходите за обучение на AI/ML с 80%

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !