Беларуските хакери се опитват да свалят режима на Лукашенко

Offnews Последна промяна на 30 август 2021 в 09:57 1559 0

Lukashenko

Група активисти-хакери в Беларус са проникнала в почти всяка част от авторитарното правителство на страната в опит да свалят режима на Лукашенко. Хакерите, известни като беларуски киберпартизанти, разпространяват информация, която са открили в поверителни полицейски и правителствени мрежи.

За пръв път те започнаха да разрушават правителствените уебсайтове като акт на протест през септември миналата година след оспорваните избори в страната, в които победата на Александър Лукашенко беше широко смятана за измама. Тогава те публикуваха получената информация в Telegram, където имат 77 000 абоната.

Групата се състои от 15 експерти по ИТ и киберсигурност, работещи в технологичния сектор на страната. Само четирима от тях са завършили „етично хакерство“ и никой не е професионален хакер.

Данните, които групата публикува през последните седмици, включва списъци на предполагаеми полицейски информатори, лична информация за висши държавни служители и шпиони, полицейски дронове и центрове за задържане и тайни записи, заснети от правителствената система за подслушване.

Говорител на групата споделя, че кибератаките целят да „парализират колкото е възможно повече силите за сигурност на режима, да саботират слабите места в инфраструктурата му и да осигурят защита на протестиращите“.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !