Бекъпът – най-лесният, но и най-подценяван метод за защита на фирмените данни

Offnews Последна промяна на 20 декември 2023 в 20:45 991 0

Backup
Backup

В наши дни кибератаките стават все по-сложни и комплексни и затова изглежда странно, че един от най-ефективните методи за защита на личната и фирмена информация всъщност продължава да е и най-достъпен. Става въпрос за добрия стар бекъп (архив) или с други думи – принципа, че ако с важната ни информация се случи нещо, е по-добре да я имаме съхранена и на друго място. Звучи елементарно и точно затова е още по-странно, че огромен брой фирми и други организации все още подценяват този метод и не се възползват от него.

„Редовното създаване на бекъпи може да ни предпази от някои от най-масовите съвременни кибер заплахи като т.нар. ransomeware, но също и от много по-елементарни проблеми като неволно изтриване на информация, както и повреда на лаптопа ни или друго устройство, на което съхраняваме важни данни. Бекъпът е надеждно решение, което може да предпази всеки бизнес от сериозни проблеми и дори от риск за съществуването му“ – посочва Борислав Божидаров, маркетинг мениджър на най-голямата хостинг компания у нас СуперХостинг.БГ.

Когато става въпрос за уебсайтове и онлайн бизнес, бекъпите могат да ни предпазят не само от злонамерени действия или случайна загуба на информация, а и от проблеми при обновления на теми, плъгини или на самата WordPress система, както и от „счупване“ на сайта в следствие инсталиране на нов плъгин или по друга причина. Честотата на архивиране зависи най-вече от типа бизнес, от това колко интензивно се обновява информацията в сайта и доколко е проблем загубата на едни или други данни. Ако той например е статичен блог, в който информацията се променя няколко пъти в годината, бекъп може да се прави веднъж на няколко месеца. А в случай, че е медия или онлайн магазин, в който промяната на данните е ежеминутна и всяка загуба е недопустима, може да се наложи да е дори няколко пъти в денонощието.

Екипът на хостинг компанията предлага навременни бекъпи, според нуждите на съответния сайт. Генерирането на архив може да бъде извършено по различни начини, като един от най-сигурните инструменти е Бекъп мениджърът, разработен от СуперХостинг.БГ за cPanel, с който с няколко клика се възстановява предишната версия на даден сайт и може да се свали пълен архив на съдържанието. Той се отличава с интуитивна администрация и е един от многото допълнителни инструменти, с които хостинг компанията се грижи за своите клиенти. Експертите съветват бекъпи да се съхраняват също и локално на компютъра или за целта да се използва отделна услуга за съхранение на файлове.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !