Bard може да гледа клипове в YouTube вместо вас

Павлин Луканов Последна промяна на 23 ноември 2023 в 12:25 737 0

Bard

Снимка Google

Bard може да гледа клипове в YouTube вместо вас

Постоянно сме свидетели на нови и нови функционалности на технологиите и решенията с изкуствен интелект (AI). Това разбира се е и част от надпреварата между компаниите в този сектор за привличане на повече потребители и демонстрация на възможностите им за разработка на нови продукти и услуги.

Чатботът с генеративни AI възможности на Google, Bard постепенно се сдобива с някои полезни функционалности след сравнително слабия си дебют. Сега ботът получава интересна нова опция. Благодарение на интеграцията му с YouTube. Става дума за възможността за анализ на отделни клипове и извеждане на специфична информация, като например ключови съставки и стъпки от дадена рецепта. Bard успява да извади най-важните точки от дадена рецепта, като резюмира клипа по съставки, грамаж и инструкции. Този инструмент може да бъде потенциално доста полезен, но не е ясно какви ще са последиците за създателите на съдържание в платформата.

В случая с изваждането на най-важните данни от рецептата, те вече са публикувани на сайта на създателя на клипа, но са достъпни след абонамент. Рецептата не е включена като описание към клипа, но Bard може да изведе данните, които иначе са платени. Изглеждането на видео съдържанието от потребителя също носи позитиви за създателя, каквито най-вероятно няма при резюмиране от бота.

Все пак трябва да отбележим, че новата функционалност е налична чрез активиране в тестовата секция Labs и все още изглежда не е завършена. Предстои Google най-вероятно да проследи как се справя тази опция и да я подобри, но ще е интересно да видим и какво ще е решението на компанията в ситуации като тази с казуса с индиректен достъп до платено съдържание. Възможно ли е да бъде добавено проследяване, което да отчита анализа на клипа и това да се брои като гледане от потребител?

Тъй като опцията все още е експериментална изглежда и въздействието ѝ няма да е особено значително, но това ще се промени когато тя бъде налична по подразбиране за потребителите. Към момента ползите могат да са за Google и крайните потребители, което не е зле, но от другата страна на монетата са евентуалните минуси за създателите на съдържание. Това е по-общ проблем като цяло за сектора на технологиите с изкуствен интелект и не засяга само Google. Все пак ще трябва да се намери някакво решение, което да е от полза за всички, иначе в даден момент може да няма ново оригинално съдържание в платформите поради липсата на интерес от творците, които няма да могат да монетизират труда си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !