Apple скоро може да представи очила за смесена реалност

Стоян Ненов Последна промяна на 02 декември 2022 в 16:52 750 0

Apple

Снимка Laurenz Heymann/Unsplash

Apple скоро може да представи очила за смесена реалност

Изпълнителният директор на Apple Тим Ку от години не крие своя интерес към технологиите за добавена и виртуална реалност. Компанията постепенно си проправя път в тази сфера, като пусна различни софтуерни функции и инструменти за операционните си системи, които да позволят използването на тези технологии. Все още обаче Apple не предлага устройство за виртуална или добавена реалност.

Според информация на Bloobmerg това може да се промени още следващата година. Източниците на Марк Гърман твърдят, че Apple наскоро е сменила името на операционната система на умните очила, които разработва и това е знак, че компанията се подготвя за дебют на продукта. Доскоро вътрешното име на платформата е било realityOS, но вече е xrOS. XR е акронимът за т.нар. смесена реалност – комбинация от виртуална и добавена реалност.

Практически Apple планира да се „гмурне“ в най-сложния вариант на този тип технологии. Умните ѝ очила ще бъдат едни от най-скъпите на пазара, като ще имат мощен хардуер, за да могат да се справят както с тежката графична среда на виртуалната реалност, така и с нуждата от бързи изчисления и рендериране при добавената реалност, когато визуализациите се наслагват върху видео на живо пред очите на потребителя.

Хардуерът ще включва екрани с „ултрависока“ резолюция за виртуална реалност, както и няколко камери за добавената. Те ще трябва да осигуряват видеопотока в реално време, както и да спомага за следенето на движението на главата на потребителя. Процесорът на очилата, които все още нямат официално име, ще бъде дело на Apple.

xrOS ще бъде самостоятелна платформа, отделна от iOS и macOS. Apple дори предвижда нов онлайн магазин за приложения за очилата.

Компанията работи по операционната система от около седем години, като успява да запази в тайна повечето подробности за нея. Източниците на Bloomberg твърдят, че платформата ще се предложи с допълнителни софтуерни инструменти за по-лесно създаване на приложения от трети лица. Основните приложения на Apple ще имат нови версии за очилата, включително и FaceTime, която ще бъде конкурент на Zoom и Meta Horizon Workrooms за виртуална работа в колектив.

Според Гърман по-рано тази година Apple е показала и демо версия на очилата пред борда на директорите. Компанията обикновено пази проектите си в много строга тайна, така че подобна стъпка подсказва сериозни намерения за тази разработка.

Освен това наскоро офшорна компания с името Deep Dive LLC е започнала да подава документи за регистрация на търговската марка xrOS в няколко страни. Самата офшорка е собственост на друга такава фирма и е създадена през 2017 г. В описанието на марката е посочено, че ще се използва и за „монтирани на главата дисплеи“ и устройства „за виртуална реалност и изживявания с добавена реалност“. Същите описания са използвани и при регистрацията на realityOS миналата година.

Apple и преди е имала подобен подход да регистрира нови имена през офшорни компании, за да запази проектите си в тайна. Няма директни доказателства, че и този път е така, макар и да има доста съвпадения.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !