Apple се отказа от електрическия си автомобил

Стоян Ненов Последна промяна на 28 февруари 2024 в 11:33 795 0

Apple Car

Снимка Copilot/Dall-E AI Image

Apple се отказа от електрическия си автомобил

Apple е решила да прекрати работата по своя „таен“ проект за разработка на автономен електрически автомобил. „Таен“ е в кавички, защото макар компанията никога да не е потвърждавала за неговото наличие, той е и след най-зле пазените секретни разработки, за които има изобилие от информация и слухове.

Според информация на TechCrunch, в последствие допълнена и от Bloobmerg и други специализирани издания, Apple се е отказала от Project Titan, който разработва от поне 2014 г. насам. Смята се, че компанията е вложила над милиард долара в този проект, като към момента на спирането му по него са работили почти 2000 души.

В среща продължила около 10-12 минути във вторник екипът е бил уведомен, че Project Titant е прекратен, казват източниците на TechCrunch. Новината е била съобщена на служителите от главния оперативен директор на Apple Джеф Уилямс и вицепрезидентът и ръководител на Project Titan Кевин Линч. Те не са приемали въпроси, а само са обяснили, че решението е обмисляно дълго и внимателно. В крайна сметка, заради „постоянно променящи се приоритети“, Apple е решила да се откаже от дългосрочния проект.

На служителите е обяснено, че част от тях ще бъдат пренасочени да работят по развитието на генеративния изкуствен интелект на Apple. Останалите имат 90 дни да си намерят нов екип в рамките на компанията. Ако не успеят, ще бъдат освободени. Остава неясно дали Линч остава на работа и какви ще са новите му отговорности.

През годините Project Titan смени приоритетите си неколкократно. Той започна с цел да се направи изцяло автономен автомобил. След това беше пренасочен към изцяло електрически автомобил. В последствие имаше период на свиване на проекта до разработка на софтуер за автономни автомобили, който да се предлага на трети лица. Последно Apple отново беше увеличила мащаба и искаше да направи луксозен електрически автомобил с цена от около 100 000 долара, който да има и поне частични автономни възможности.

Според различни слухове през миналата година, Apple дори е създала дъщерни дружества, които да движат проекта, за да не привлича внимание към името си. Твърдеше се, че е купила и голям тестов полигон, в който изпробва прототипи и различни версии на технологиите си в симулирани условия в градска среда. Плановете са били колата да е готова до 2026 г. След това обаче тя е отложена за 2028 г.

Наскоро имаше нова порция слухове, че ръководството не е доволно от прогреса и огромните разходи, които Project Titan генерира. Apple е най-богатата компания в света с огромен финансов резерв от над 160 млрд. долара към ноември 2023 г. Въпреки това тя е и една от най-пестеливите, като много внимателно подбира всяка инвестиция. Apple така и не потвърди, че има интерес към автомобилите, така че отказването (и евентуално ново рестартиране по-натам) от проекта няма да е проблем нито за репутацията ѝ, нито за настроението на инвеститорите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !