Apple навлиза и при процесорите за сървъри

Стоян Ненов Последна промяна на 10 май 2024 в 17:44 411 0

Apple M2 Ultra

Снимка Apple

Проектът се развива от известно време и вече има сървъри в центровете на Apple, които използват процесора М2 Ultra

През последните няколко години Apple постепенно спря да използва процесори на външни компании за своите устройства. Вместо това разработва собствени чипове, които оптимизира специално за нуждите си. Сега компанията започва да прилага тази стратегия и за центровете си за данни.

Според източници на Bloobmerg, ИТ гигантът има цял проект, който е нарекъл ACDC. Името може да напомня за легендарната рок група, но всъщност означава Apple Chips in Data Centers или просто „чипове на Apple в дейта центрове“.

Оказва се, че проектът се развива от известно време и вече има сървъри в центровете на Apple, които използват процесора М2 Ultra. Той беше представен миналата година и е насочен към Mac компютрите от най-висок клас. M2 Ultra е т.нар. „система на чип“, като обединява множество модули – централен, графичен и невронен процесор. Всеки такъв чип има 134 млрд. транзистора, което е с около 50 млрд. повече спрямо H100 на Nvidia – смятан за един от най-мощните и добри процесори за дейта центрове, особено за AI изчисления.

M2 Ultra също е разработен с фокус над AI. Apple казва, че само невронният модул има 32 ядра и може да извършва 31.6 трилиона изчисления в секунда. Това го прави идеален и за дейта центровете на компанията, като внедряването му идва точно преди тя да обяви своите първи проекти в сферата на AI и умните асистенти. Apple е единственият ИТ гигант без свой чатбот или подобна услуга, но изпълнителният директор Тим Кук вече обяви, че още тази година това ще се промени. Очакванията са другият месец по време на годишната конференция WWDC Apple да покаже AI идеите си за iOS, Siri и Safari.

Според източниците, Apple вече планира в бъдеще да използва и още по-мощни версии на най-новия си процесор М4, който представи преди дни. Той е с 28 млрд. транзистора, но пък има по-бърз невронен модул. Така, че с малко подобрения, евентуален M4 Ultra може да се превърне в процесор, който да подобри множество рекорди.

Използването на собствени чипове и за центровете за данни на компанията е логична стъпка. Тя иска да намали максимално зависимостта си от трети лица и да разработва самостоятелно възможно най-много от необходимия ѝ хардуер. Той все още се произвежда от партньори като TSMC, Foxconn и други.

Използването на собствен хардуер е от полза оптимизирането на услугите и киберсигурността. Затова Apple планира да внедри М2 Ultra в клауд сървърите си и то не само в собствените си дейта центрове. Малцина знаят, че всъщност Apple разчита предимно на наети съоръжения, които се оперират и поддържат от външни фирми. Но постепенно те също ще внедрят M2 Ultra и ще заменят настоящите процесори.

Засега не е ясно дали Apple иска да замени всички процесори или само за конкретни дейности. Първоначалните тестове са били насочени най-вече към обработка на алгоритми за изкуствен интелект. Също така The Wall Street Journal допълва, че ACDC е проект на няколко години в него участва и TSMC. Не се изключва в него да е предвидено да има и специални процесори за сървъри. Тъй като става дума за хардуер, който ще се използва само от Apple и няма планове да бъде продаван или даван на трети лица, е вероятно той никога да не бъде обявен официално.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !