Apple е разработвала умни очила, пръстен и други устройства, но без резултат

Стоян Ненов Последна промяна на 27 февруари 2024 в 15:16 461 0

Apple

Снимка Zhiyue/Unsplash

Apple е разработвала умни очила, пръстен и други устройства, но без резултат

Напоследък Apple е известна най-вече като компанията, която предлага iPhone, като смартфонът все още генерира над половината от приходите ѝ. Въпреки това и самата тя е наясно, че iPhone няма да е вечен и в бъдеще неизбежно ще има други устройства, който ще са по-популярни и нужни на потребителите от смартфоните.

Затова Apple активно разработва доста други устройства, в търсене на нов трилионен бизнес. Повечето от тези проекти обаче остават само експериментални, съобщава BusinessInsider.

През последните повече от 10 години Apple подаваше документи за патентоването на множество идеи, технологии и устройства. Нито едно от тях обаче не се превърна в реален продукт. Най-често тези патенти биват обяснявани с факта, че обикновено компаниите разработват и патентоват всякакви идеи дори и да нямат никакво намерение да ги реализират. Причината е, че се застраховат от евентуални бъдещи сходни проекти, промяна на плановете или просто, за да не може конкурент да използва технологията без разрешение и заплащане.

Според източници на Bloomberg, през годините Apple е обмисляла и разработва доста разнообразни устройства. Сред тях са умни очила и умен пръстен. Тези и други носими устройства са били сред идеите на Apple да направи цяла гама от подобни аксесоари, които да са допълнение към AirPods.

Една от разработките е била да се направят умни очила със слушалки, които да са алтернатива на AirPods. Тази идея все още е на масата с проекти на Apple, като е в много ранна проучвателна фаза.

Друг проект е за нов тип слушалки. Те ще са подобни на AirPods, но… с камери в тях. Проектът е с кодово име B798, като една от идеите е камерите в слушалките да се използват от изкуствен интелект, който да анализира и оптимизира ежедневните начини на хората. Няма подробности как точно би се реализирало това, а и очаквано Apple не коментира темата.

Следващата потенциална идея е споменатият вече умен пръстен. Според някои от служителите на Apple това може да е евтино устройство, което да следи базовите здравословни показатели и да е по-малка алтернатива на Apple Watch. Или да се използва за спортове и дейности, в които носенето на часовника не е удачно или възможно. Оказва се обаче, че поне засега интересът към умния пръст от страна на ръководството е най-малък и по този проект не се работи изобщо. Идеята обаче не е отхвърлена напълно, но изглежда е оставена на заден план, като възможност, ако някой ден пазарът тръгне в тази посока.

На пазара вече има подобни умни пръстени. Една от компаниите, които ги предлага е Oura. Освен това и Samsung вече не крие, че работи по подобно устройство и се очаква то да бъде пуснато на пазара в рамките на тази година. Евентуален успех на корейската компания в този сегмент може да промени плановете на Apple. Засега нито едно от тези устройства само по себе си би генерирало огромен пазар, който да наследи iPhone, но вкупом може да създадат солидна ниша от носими аксесоари, които заедно да осигурят още солидни и трайни приходи на Apple.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !