AMD показа сървърните процесори EPYC 9004 Genoa с до 96 ядра

Стефан Николов Последна промяна на 14 ноември 2022 в 17:01 784 0

AMD EPYC 9004 Genoa

Снимка AMD

AMD EPYC 9004 Genoa

В края на миналата седмица AMD представи сървърните процесори EPYC 9004 от фамилията Genoa, базирани на най-новата архитектура Zen 4 на Advanced Micro Devices. По принцип AMD EPYC 9004 Genoa поставя началото на една съвсем нова сървърна екосистема, която обхваща няколко сегмента едновременно.

Новите сървърни процесори на AMD са предназначено най-вече за центровете за обработка на данни и са разделени на три отделни серии: стандартни Zen 4 за обикновените процесори EPYC Genoa, Zen 4C с оптимизирана плътност на изчисленията, които носят името EPYC Bergamo, и Zen 4 V-Cache с оптимизиран кеш, които се наричан EPYC Genoa-X. Едновременно с това заедно с новите сървърни процесори се предлагат и допълнителните процесори EPYC Siena от по-ниско ниво, които включват същите процесорни ядра с архитектура Zen 4, но за платформата SP6. Това всъщност е фамилията процесори EPYC 8004.

Процесорите AMD EPYC 9004 Genoa с архитектура Zen 4 се произвеждат чрез 5 нанометров технологичен процес, както е и при десктоп чиповете Ryzen 7000 и при графичните процесори Radeon 7000. Новите CPU осигуряват с цели 14% по-висок IPC коефициент (брой процесорни инструкции на такт) в сравнение с десктоп решенията.

Новите сървърни процесори на AMD имат до 12 чиплета – отделни кристали с по 8х процесорни ядра на чиплет, което означава, че тези чипове имат до 96 физически ядра, които могат да работят като 192 логически ядра в режим на многонишкова работа. Всеки чиплет разполага с по 32 MB кеш памет L3 и с по 1 MB кеш памет L2. Тоест, тези процесори могат да имат общо до 384 MB кеш.

Чиповете EPYC 9004 поддържат най-новите набори процесорни инструкции BFLOAT16, VNNU и новата версия на AVX-512, а допълнителният входно/изходен IOD кристал осигурява 1,9 пъти по-бърза връзка между процесорите в компютърните системи с над един сокет в сравнение с предишните решения Infinity Fabric.

Представените сървърни процесори използват новия сокет LGA6096 с 6096 контактни площадки с LGA (Land Grid Array) формат. Това към днешен ден е най-големият сокет, създаван от AMD, който има 2002 контактни площадки повече в сравнение с предишния LGA 4094.

Процесорите AMD EPYC Genoa поддържат 128 линии PCIe Gen 5.0, от които за разработчиците са достъпни 112 линии, понеже останалите 16 са запазени за вътрешни комуникации и за обмен на данни между процесорите в сървърите с по няколко сокета. Интересно е, че се поддържа съвсем новата DDR5-5200 оперативна памет, което е грандиозно подобрение в сравнение със сега предлаганите RAM плочки DIMM DDR4-3200. И още, всеки чип поддържа до 12 канала DDR5 памет с по две DIMM плочки на канал и може да адресира до 12 TB системна памет.

Благодарение на много по-високата производителност на ват, новите центрове за обработка на данни, базирани на AMD EPYC 9004 Genoa, ще имат нужда от многократно по-малко сървъри за осигуряването на една и съща изчислителна мощност. Това рязко ще намали цената на процесорните клъстъри в тези центрове, осезателно ще понижи консумираната електрическа енергия и ще улесни обслужването на сървърния парк.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !