AMD демонстрира част от суперкомпютъра El Capitan, базиран на най-новите хибридни процесори Instinct MI300A

Стефан Николов Последна промяна на 25 май 2023 в 16:42 1120 0

AMD Instinct MI300A

Снимка AMD

AMD демонстрира част от суперкомпютъра El Capitan, базиран на най-новите хибридни процесори Instinct MI300A

Instinct MI300 на AMD се очертава да бъде един невероятен чип, в който са интегрирани процесорни и графични ядра плюс отделен кристал с високоскоростна памет. Досега подробностите за това интересно технологично решение бяха съвсем малко, но по време на събитието ISC 2023 в сферата на суперкомпютрите, бяха показани някои от модулите на новия суперкомпютър. Според технологичното издание Tom's Hardware, суперкомпютърът El Capitan, след като неговото изграждане приключи, може да претендира за званието на най-високопроизводителната изчислителна система на планетата.

Новата НРС машина ще бъде разположена в Националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" (LLNL) към Министерството на енергетиката на САЩ. Тя ще се базира на хибридните чипове Instinct MI300 и ще има производителност над 2 екзафлопа (FP64 изчисления). За сравнение, най-мощният суперкомпютър до момента, Frontier, инсталиран в Националната лаборатория Оук Ридж, има производителност от около 1,194 екзафлопа. Да напомним, че производителност от 1 екзафлоп означава извършването на един квинтилион операции в секунда.

По време на ISC 2023 Бронис Р. де Супински, главен технически директор на LLNL, показа блейд сървърите, които ще бъдат част от El Capitan. Устройството, произведено от HPE, комбинира четири модула Instinct MI300 с водно охлаждане. Решението е направено във форм-фактор 1U.

Супинкси показа и снимка на лабораторията на AMD в Остин, където се тестват работещите образци на Instinct MI300. По този начин, както беше отбелязано, новите чипове са почти готови за използване в комерсиалните системи. По-конкретно, суперкомпютърът El Capitan е планиран да започне да работи през втората половина на 2023 г. Тестовите клъстъри El Capitan, базирани на AMD EPYC Milan и Instinct MI250X, миналата година влязоха в класацията TOP500 за суперкомпютрите от целия свят.

Любопитно е, че по време на презентацията Супинкси нарече Instinct MI300 с малко по-различно име - Instinct MI300A. Не е ясно обаче дали това е специална модификация за El Capitan или по-официален продуктов индекс. Супински отбеляза, че решението може да работи в няколко различни режима, но основната конфигурация включва един домейн на паметта и NUMA домейн, което гарантира, че всички CPU и GPU ядра споделят достъпа до паметта.

El Capitan разполага със собственото фирмено хранилище решение за съхранение с име Rabbit. То включва 4U възли, базирани на 18 бързи SSD диска, които са свързани към Rabbit-S карта, която комуникира с изчислителната част. Контролерът Rabbit-P, базиран на още един чип от фамилията EPYC се грижи за безпроблемната работа на паметта.

Националната администрация за ядрена сигурност на САЩ (NNSA), която ще използва El Capitan, трябваше да промени енергийната инфраструктура, за да могат новият суперкомпютър и сега съществуващото съоръжение Sierra да работят едновременно. След тези промени общата консумирана мощност е увеличена от 45 MW на 85 MW, като още 15 MW са необходими за охладителната система. По този начин на разположение са общо 100 MW, въпреки че El Capitan ще консумира под 40 MW.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !