Amazon изглежда изостава значително с добавянето на генеративен изкуствен интелект в Alexa

Павлин Луканов Последна промяна на 16 юни 2024 в 18:35 868 0

Alexa

Снимка Amazon

Amazon изглежда изостава значително с добавянето на изкуствен интелект в Alexa

В началото на седмицата Apple представи новата си платформа с функционалности в областта на изкуствения интелект, Apple Intelligence. От компанията планират да въведат разнообразни способности с ИИ в много от своите продукти, но може би най-голяма промяна ще видим при виртуалния асистент Siri, който към момента изостава по възможности от основните си конкуренти Google Assistant и Alexa.

Сега нови данни сочат, че Amazon изпитва затруднения в опитите си за въвеждане на изкуствен интелект в своето решение Alexa. Запознати източници разкриват, че компанията изобщо не е близо към целта си за постигането на „най-добрия в света персонален асистент“, а още по-малко визията на основателя Джеф Безос за създаване на реална версия на компютъра от Star Trek. Вместо това има опасност Alexa да се превърне в цифрова реликва, която от позицията с големи перспективи не успява да се развие.

Индикациите за това идват от редица бивши служители на компанията, които описват истории за нефункционираща организация в комбинация с технологични предизвикателства, които водят до загуба на възможност за постигане на доминация в областта на изкуствения интелект. Amazon отговаря на тези твърдения, с това, че е детайлите от бившите служители са остарели и не отразяват актуалното състояние на Alexa LLM.

Изглежда обаче нещата не се придвижват толкова гладко по отношение на новите добавки на Alexa. Гласовите асистенти с подобрени възможности за водене на разговор и разбиране на контекст, които от компанията демонстрираха през есента на миналата година, все още не са налични за потребителите, отвъд ограничения преглед. Очакванията са, че дори да бъдат въведени подобрения, те няма да се доближават до високите възможности, които предлагат технологиите.

Много от бившите служители споделят, че са напуснали частично и защото са вярвали, че новият Alexa никога няма да е изцяло готов или вече ще бъде надминат от конкурентите когато бъде пуснат. Най-голямата му слабост в сравнение с ChatGPT е, че трябва да се разполага в рамките на стария асистент.

Според източниците Amazon все още не е открила начин как да комбинира възможностите на Alexa с вече рекламираните напреднали способности. Отбелязва се наличието на проблеми за обучаване на големия езиков модел (LLM) да разбира естествения език. Все пак в момента асистентът отговаря основно на запитвания зададени по пределен начин. Друг проблем е децентрализираната структура на Amazon, като различните основни звена работят трудно помежду си.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !