Alphabet, Meta, Reddit и Twitter бяха призовани в съда заради събитията на Капитолия от 6 януари 2021 година

Offnews Последна промяна на 14 януари 2022 в 17:02 712 0

3500

Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, разследваща атаката срещу Капитолия от 6 януари 2021 година, изпрати призовки до четири големи социални мрежи Alphabet, Meta, Reddit и Twitter. Властите смятат, че те са допуснали разпространението на екстремистки призиви в своите сайтове, като същевременно са отказали да съдействат на разследването.

В писмата, придружаващи призовките, комисията нарече Facebook и YouTube "най-злостните нарушители", които най-много са допринесли за разпространението на дезинформация и екстремизъм. В изявлението се казва, че комисията ще разследва по какъв начин компаниите са помогнали за "насилствената атака срещу демокрацията" и какви стъпки са предприели, за да спрат опитите за радикализиране на протестите.

В прессъобщението се отбелязва също, че Reddit е използвал директорията r/The_Donald, за да разпространява призиви за насилие. Според властите именно там потребителите активно са планирали атаката срещу Капитолия. Twitter е използван по подобен начин. В същото време властите непрекъснато са изпращали предупреждения за възможни насилствени действия до социалните мрежи, се казва в съобщението.

Председателят на Комисията, членът на Камарата на представителите на демократите, Бени Томпсън, в коментар към дневния ред каза, че е разочарован от факта, че след месеци на съвместна работа властите така и не са получили ясни отговори на своите въпроси.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !