222% ръст на имейл атаките през 2023 г. според Доклада за киберзаплахите на Acronis

Докладът, обхващащ периода юли – декември 2023, подчертава нарастването на атаките, генерирани от изкуствен интелект

Offnews Последна промяна на 14 февруари 2024 в 19:06 605 1

Acronis
Acronis

Acronis, глобален лидер в киберзащитата, публикува резултатите от регулярния доклад за киберзаплахите за втората половина на 2023. Озаглавен “Доклад за киберзаплахите на Acronis от второто полугодие на 2023: Тревожно нарастване на кибератаките – доставчиците на управлявани услуги и малките и средните предприятия са на фокус,” той предоставя задълбочен анализ и препоръки за ключови проблеми в сферата на сигурността и съществуващите киберзаплахи в световен план. Базиран на данни от повече от 1,000,000 уникални крайни устройства в 15 държави, докладът показва, че базираният на изкуствен интелект фишинг засяга над 90% от организациите и допринася за нарастването на имейл атаките с 222% през 2023 в сравнение с втората половина на 2022.

“По света се забелязва тревожна тенденция, при която злонамерено действащи лица продължават да използват ChatGPT и други подобни системи, за да повишат ефективността на кибератаките, да създават зловреден код и да автоматизират нападенията,” каза Candid Wüest, Acronis VP of Product Management. “Сега, повече от всякога, корпорациите трябва да приоритизират нуждата от комплексни решения за киберзащита, за да гарантират непрекъснатостта на своя бизнес.”

Според доклада, по-сложните тактики като атаки върху веригата на доставките, атаки с използване на изкуствен интелект и други ще се засилят в бъдеще. Доставчиците на управляеми услуги трябва да бъдат подготвени за заплахи, при които атакуващите използват тяхната инфраструктура, за да атакуват крайни клиенти. За да се справят с този проблем, Acronis предлага програми за обучение и сертифициране като част от академията „MSP Academy“, за да развият своите умения и знания в сферата на киберсигурността.

Главните изводи и теми от доклада включват:

Глобален пейзаж на атаките

 • Сингапур, Испания и Бразилияса най-атакуваните държави с малуер атаки през четвъртото тримесечие на 2023
 • Acronis е блокирала близо28 млн. зловредни линкове на крайни устройства през четвъртото тримесечие на 2023, което представлява намаление от 36% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2022
 • 4% от получените имейли са идентифицирани като спам, а 1.5%от тях съдържат малуер или фишинг линкове
 • Средната продължителност на живота на даден зловреден софтуер в естествена среда е 2.1 дни
 • ПрезQ4 2023, 1,353 случаи с рансъмуер са от групите LockBit, Play, ALPHV и активната група Toufan.

Тенденции в киберсигурността – юли – декември 2023

 • Рансъмуерът остава основна заплаха за големи и средни бизнеси, както и за държавния сектор и сектора по здравеопазване.
 • Крадците на данни са втората по честота заплаха, причина за повечето течове на информация.
 • Използването на генеративен изкуствен интелект, включително ChatGPT, за извършване на кибератаки и създаване на зловредно съдържание нараства. 

Тенденции при рансъмуеъра

 • Известни рансъмуер групи през2023 са LockBit, Cl0P, BlackCat / ALPHV, Play и и 8Base.
 • ГрупатаALPHV, която FBI разследва през 2023, е успяла да проникне в повече от 1,000 крайни устройства, поискала е откуп от повече от 500 млн. щатски долара и е получила над 300 млн. щатски долара от плащания за рансъмуеър.
 • Въпреки намаляващия брой варианти на рансъмуеър, бизнесите продължават да губят данни и да търпят финансови загуби.

Атаките, насочени към доставчици на управляеми услуги, се увеличават

 • Атаките към доставчици на управляеми услуги продължават да са факт.
 • Уязвимостта на имейл акаунтав облака на Microsoft доведе до компрометирането на 60 000 имейла от 10 акаунта на Държавния департамент на САЩ.

Фишингът и имейл атаките остават основните начини на заразяване

 • Общият брой на засечените имейл атаки през 2023 е нараснал с 222%.
 • При организациите се наблюдава увеличение на броя на атаките с 54%.
 • 1% от организациите са се сблъсквали с фишинг атаки, базирани на изкуствен интелект.

Киберпрестъпниците използват злонамерени инструменти за корпоративни атаки, базирани на изкуствен интелект

 • Киберпрестъпниците използват злонамерени инструменти, базирани на изкуствен интелект като WormGPT, FraudGPT, DarkBERT, DarkBART and ChaosGPT.
 • Публичното анонсиране наChatGPT е довело до увеличаване на употребата на генеративен изкуствен интелект за кибератаки.

„Докладът Acronis Cyberthreats Report H2 2023 подчертава съществуващите заплахи, пред които са изправени фирми от всякакъв мащаб по света,” каза Michael Suby, вицепрезидент по проучванията в IDC. “За съжаление, киберпрестъпниците продължават да извличат печалба от тези активности и използват подобрени с изкуствен интелект техники, за да създават по-убедителни фишинг имейли, които ще продължат да бъдат заплаха за бизнеса.”

Докладът е подготвен от усъвършенствания Acronis Cyber Protection Operation Center (CPOC) център и включва данни за заплахи от рансъмуер, фишинг, злонамерени уебсайтове, софтуерни уязвимости и прогноза за сигурността за 2024 г. Acronis Cyberthreats Report се издава два пъти годишно, анализирайки глобалния пейзаж на киберзаплахите в полза на своите потребители и партньори.

Повече информация за доклада вижте тук: https://go.acronis.com/cyberthreats-2023-h2

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

1

dolivo

16.02 2024 в 18:46

чудесно се корелира с намалянето на ползването на емейл за комуникация - нещо като отчаян опит за повече бизнес