Запознайте се с приложението Poly за AI генерирани виртуални 3D обекти

Мария Иванова Последна промяна на 30 декември 2022 в 12:33 2011 0

Poly AI

Снимка Poly

Poly AI

През последните месеци приложения, използващи изкуствен интелект (AI), като ChatGPT и DALL-E 2 стават все по-популярни сред потребителите и привличат вниманието на инвеститорите. Затова не е изненадващо, че все повече стартиращи компании се стремят към печалба чрез нови бизнес модели, изградени на тази основа.

Един от най-новите примери в това отношение е приложението Poly, което с помощта на AI позволява на всеки да създава различни виртуални ресурси като текстури, 3D модели и др. Това става лесно и изисква единствено подходящото текстово описание, след което могат да се използват за различна цел – от 3D изображения, през интеграцията им във видеоигри.

Библиотека за разработчици

По същество Poly представлява библиотека от дигитални активи, подобна на Adobe Stock и Shutterstock, която е допълнена с генерирано от AI съдържание. Изпълнителният директор на приложението Абхай Агарвал обяснява в интервю за TechCrunch, че Poly се стреми да улесни създателите на съдържание чрез “набор от генеративни инструменти, фокусирани върху разработчиците”.

“Почти всеки творец се е сблъсквал с неприятното усещане от това да иска да направи перфектната икона, илюстрация, шрифт или звуков ефект и да трябва да се примири с нещо несъвършено” - посочва той като допълва, че заедно със Сам Йънг създават Poly, за да “увеличат творческия капацитет на света”.

Използвайки Poly дизайнери или просто ентусиасти могат да опишат с думи определен вид текстура, например “кора на дърво с мъх”. След това с помощта на AI приложението ще генерира голям брой текстури, отговарящи на заданието, а за дизайнера остава да си избере една от тях, която да използва в работата си по изработката на 3D модели.

Агарвал обяснява, че Poly обучава своите генеративни AI модели с няколко патентовани метода, сред които е извличането на информация за дадена текстура от обикновени изображения. На въпрос как приложението третира по-чувствителното съдържание, което разработчиците могат да поискат, като сексуално генерирани изображения например, той отговаря, че Poly „внимателно и отговорно“ одитира своите продукти и до този момент не са докладвани подобни случаи.

Конкуренцията

Poly не е единствената платформа, използваща AI за генериране на игрови и арт активи. Сред преките ѝ конкуренти са Hotpot и Pixela.ai, които използват подобни алгоритми за създаване на персонализирани фонове и друго арт съдържание. Според Агарвал обаче платформата превъзхожда повечето от тях по качеството на активите, които произвежда.

Той посочва още, че в момента хиляди разработчици използват безплатната услуга на Poly, която генерира неограничен брой активи за некомерсиална употреба. В същото време стотици плащат за професионалния план на приложението.

Към момента на писане на статията чрез платформата, която стартира в началото на 2022 г., са генерирани повече от два милиона текстури. Ръководството ѝ планира да печели чрез корпоративни партньорства, премиум интеграции на инструменти за проектиране, както и чрез таксуване на абонатите на платения план на услугата.

Успехът ѝ вече привлече редица инвеститори, включително Felicis, Bloomberg Beta, NextView Ventures, Y Combinator, Figma Ventures и AI Grant. Те заедно инвестираха 3,9 млн. щ. долара рисков капитал, който беше обявен по време на деня на отворените врати на Y Combinator през септември.

Сред клиентите на Poly са както професионалисти от компании като Fortune 500, така и работещи на свободна практика специалисти в областта на дизайна на игри, AR/VR, интериорния дизайн, архитектура и др.

Предизвикателствата

С нарастването на неговата популярност, Poly рискува да предизвика недоволството на художници, дизайнери и други креативни професии, чиято прехрана застрашава. Много членове на арт общността вече изразяват протеста си към подобен вид платформи, поставяйки надпис „No AI Art“ в своите портфолиа.

Съществуват и редица неразрешени правни въпроси около платформите, генериращи съдържание с помощта на изкуствения интелект, като например на кого принадлежат авторските права. Всичко това обаче не тревожи Агарвал, който посочва, че фокусът на Poly е върху предоставянето на повече възможности на създателите чрез по-лесен достъп до дизайнерски активи, които да бъдат интегрирани в тяхната ежедневна работа.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !