YouTube въвежда етикети за генерирано от изкуствен интелект съдържание

Мария Иванова Последна промяна на 21 март 2024 в 15:06 463 0

YouTube AI marker

Снимка Google

YouTube въвежда етикети за генерирано от изкуствен интелект съдържание

Стрийминг платформата YouTube обяви нова функция, която ще позволи на потребителите да маркират видеоклиповете си, когато те съдържат синтетично съдържание. Тя е част от нов инструмент в Creator Studio, който ще изисква от създателите да разкриват кога съдържанието, което зрителите биха могли да приемат за реален човек, място или събитие, е създадено с генеративен изкуствен интелект.

Според новите правила, създателите на видеоклипове ще трябва да разкриват кога са използвали технологии за промяна на лицето или гласа. Това включва случаите, когато лицето на един човек е заменено с друго или когато е генериран синтетичен човешки глас.

Освен това, създателите ще трябва да оповестяват съдържание, което променя кадри от реални събития или места. Например, ако е създадено впечатлението, че истинска сграда се е запалила, това трябва да бъде ясно посочено. Същото важи и за сцени, които изобразяват измислени големи събития, като например торнадо, което се движи към истински град.

YouTube посочва, че при повечето видеоклипове новият етикет за синтетично съдържание ще се появява в разширеното им описание. За видеата, които засягат по-чувствителни теми като здравето или новините, обаче компанията ще показва по-ясен етикет директно върху тях.

От друга страна, няма да се изисква разкриване на информация за определени видове съдържание, като филтри за красота, специални ефекти и “явно нереалистично съдържание” като анимация. Създателите също няма да са задължени да оповестяват съдържание, което използва генеративен изкуствен интелект за подпомагане на продукцията, като например генериране на сценарии, надписи и други.

Подобно на други платформи, които въведоха етикети за съдържание с изкуствен интелект, новата функция на YouTube разчита на честността на потребителите. В същото време в блога на компанията се уточнява, че може да бъдат добавени етикети към видеоклиповете, дори ако качващият ги не го е направил сам, "особено ако промененото или синтетично съдържание има потенциал да обърка или подведе хората". Тези мерки се предприемат в отговор на т.нар. deepfake видеоклипове, в които изкуственият интелект е използван за създаване на реалистични, но измамни изображения или звуци.

В близките седмици, YouTube ще започне да внедрява новата функция, която ще позволи на зрителите да виждат етикети във всички формати на платформата. Процесът ще започне с мобилното приложение, след което ще бъде разширен и до версиите за десктоп и телевизор.

Тази нова политика е част от по-голямата стратегия на YouTube за подобряване на прозрачността и защитата на потребителите от заблуждаващо съдържание. Платформата обмисля въвеждането на принудителни мерки за създателите, които системно не използват етикетите.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !