Windows XP излезе преди 20 години, но все още се използва в милиони компютри

Offnews Последна промяна на 26 октомври 2021 в 17:50 154 0

windows-xp-is-now-20-years-old-and-yet-534273-2

Преди 25 години, на 25 октомври 2001 година излезе един от най-великите продукти на Microsoft - операционната система Windows XP. Тя бързо се сдоби с огромен брой верни фенове и въпреки, че нейният жизнен цикъл официално приключи на 14 април 2014 година, тя и до днес се използва в огромен брой компютърни системи.

Аналитичната компания Statcounter съобщи, че делът на Windows XP сред всички компютри с операционната Windows към края на месец септември тази година възлиза на 0,59%. По този показател 20-годишната ОС превъзхожда по-младата Windows Vista, която е инсталирана на 0,26% от компютрите в целия свят. Към днешен ден делът на Windows 10 е 79,84%. Експертите са пресметнали, че сега операционната система Windows XP работи в над 9 милиона компютри.

Интересно е да се отбележи, че делът на Windows XP падна под един процент в самото начало на 2020 година. Няколко месеца по-късно тя бе инсталирана на 1,26% от лаптопите и десктоп компютрите от целия свят. Това е впечатляващо, понеже Microsoft престана да предлага технически обновявания и пачове по безопасността за тази операционна система още преди повече от 7 години.

Microsoft не отрича, че всички потребители могат да продължат да работят с Windows XP, дори и след като поддръжката на тази операционна система е приключила, но подчертава, че тя е много уязвима за вируси и други заплахи от подобен род.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !