ARM представи новата си архитектура за сървъри Neoverse V2

Стефан Николов Последна промяна на 17 септември 2022 в 11:35 1893 0

ARM Neoverse V2

Снимка ARM

ARM Neoverse V2

На 15-ти септември компанията ARM официално представи следващото поколение архитектура за сървърни процесори Neoverse V2. Те носят кодовото име Demeter и са част от процесорната фамилия Armv9. Новото решение предлага много висока едноядрена производителност и новият дизайн ще се използва в следващия 72-ядрен сървърен процесор Nvidia Grace, който трябва да излезе през 2023 г.

По време на тази презентация ARM подчерта, че нейните нови процесорни ядра Arm Neoverse V2 ще се използват в процесорите, предназначени за големите центрове за обработка на данни, като се очаква това да са A64fx на Fugaku, Ampere Altra / Altra Max, AWS Graviton3 и Alibaba Yitian 710. Случайно или не, в този слайд е изпуснат и не се вижда сървърния процесор с ARM архитектура Huawei HiSilicon Kunpeng 920.

ARM допълни, че че новото ядро предлага великолепна производителност при хардуерните ускорители на изчисления (DPU) и може много успешно да се използва в ускорителните карти AWS Nitro, Intel Mt.Evans, Marvell Octeon 10, NVIDIA BlueField и AMD Pensando. От друга страна, компании като Fungible ще имат затруднения, понеже използват други процесорни архитектури.

По време на тази презентация ARM допълни, че ядрата от фамилията Neoverse са разделени на три групи с различна производителност, обозначени като V, N и E. V ядрата предлагат най-висока изчислителна мощност, но и консумират най-много електрическа енергия. E ядрата са проектирани да бъдат възможно най-икономични и са по-лесни за осъществяване на различните типове мащабиране. N ядрата съчетават най-доброто от V и E ядрата.

Представената пътна карта на ARM процесорните ядра Neoverse V2 (Demeter) показва, че следващото поколение V3 процесорни ядра с кодов име Poseidon трябва да излязат към грая на 2023 г.

Платформата Arm Neoverse V2 включва ново Armv9 ядро с по-висока производителност от N2 ядрата на компанията ARM. Обикновено излиза N ядрото, след това V ядрото и тъй като имахме N1, V1 и N2, сега явно следва V2.

ARM не съобщава точните технически характеристики на V2 ядрата, но уточни, че сериозно е нараснала производителността на целочислените изчисления и на изчисленията с плаваща запетая. Новите ARM процесорни ядра поддържат SVE2 инструкциите, имат 4х 128-битови векторни модула, блокове за работа с матрици, както и поддръжка на бързи BF16/INT8 изчисления. Освен това ядрата имат увеличена до 2 MB кеш памет от второ ниво, нови хардуерни методи за защита на информацията и подобрена поддръжка на криптографските алгоритми.

Ядрата и кеша обменят информация чрез кохерентната mesh шина CMN-700 с пропускателна способност до 3 TB/s, която може да обслужва до 512 MB кеш памет. А за осигуряване на комуникацията между различните кристали в чипа ще се използва AMBA CHI шината. Осигурена е поддръжката на (LP)DDR5(X), CXL 2.0, PCIe 5.0 и UCIe. Компанията ARM заяви още, че ще продължи да поддържа SystemReady инициативата, с помощта на която се опростява прехода от х86 архитектурата към Arm.

Уеб изданието ServeTheHome отбеляза, че по време на тази презентация ARM се е фокусирала предимно върху ръста на производителността при целочислените пресмятания, което е актуално за електронните облаци. В тази област явно ще има жестока конкуренция, понеже х86 общността от своя страна представи директните конкуренти AMD EPYC Bergamo и Intel Xeon Sierra Forest. Но през 2023 г. ARM възнамерява да представи следващото поколение високопроизводителни процесорни ядра Neoverse V3 (Poseidon) c PCIe 6.0 и CXL 3.0, както и платформата Neoverse N3 и икономичните ядра от следващо поколение Neoverse E.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !