Щатският телеком T-Mobile ще разчита на Starlink за мобилната си мрежа

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 26 август 2022 в 13:34 2234 0

SpaceX T-Mobile

Снимка T-Mobile

SpaceX T-Mobile

Американският телеком T-Mobile обяви партньорство с космическата компания SpaceX в изграждането на по-добра мобилна свързаност. Инициативата се казва Coverage Above and Beyond и включва „съзвездието“ от микросателити Starlink на дружеството на Илон Мъск. Целта е да се осигури мобилна връзка и покритие в най-отдалечените и труднодостъпни места в САЩ. По данни на T-Mobile близо половин милион кв. мили нямат никаква свързаност от кой да е щатски оператор.

Сателитите на Starlink ще предоставят тази свързаност на третия по големина американски телеком и така ще покрият почти цялата територия на континентален САЩ, части от Аляска, Хаваи и Пуерто Рико. Това ще се случи до края на годината, като услугата първоначално ще бъде в „тестов“ или „бета“ режим.

Споразумението между T-Mobile и Starlink идва като едно от най-големите за момента в телеком сектора и показва зараждаща се тенденция за по-силна колаборация между сателитни и мобилни оператори в предоставянето на 5G връзка. Косвено, подобни партньорства бяха подсилени от успеха на микросателитите на Илон Мъкс в Украйна, където те даваха стабилна връзка на украинските военни.

В съвместното събитие на T-Mobile и Starlink бяха разкрити част от техническите възможности на новата мрежа. Тя ще обхваща най-слабо населените и изолирани територии на САЩ. Такива са национални паркове, пустини и планински масиви. За пример бяха дадени Долината на смъртта в Калифорния и части от планинската верига Апалачи в Северните Щати.

Потребителите ще получат достъп до мобилна връзка в определени зони с общ капацитет между 2 и 4 Mbps. Предвид факта, че това са изключително слабо населени региони, абонатите, които ще се „закачат“ за тези услуги ще са сравнително малко. Скоростта не е съпоставима с 5G и дори с 4G, но е достатъчна за базова комуникация – разговори и текстови съобщения, работа с по-леки приложения, чатове и др. Според Мъск, ако няма хора, ще можете да постигнете и гледане на видео. Трябва да се взима предвид, че това са зони с минимално до напълно липсващо наземно мобилно покритие. Връзката ще се осъществява изцяло от сателитите на Starlink.

Илон Мъск даде за пример, че новата мобилна услуга на T-Mobile ще гарантира свързаността и интернет функциите на електромобилите на Tesla. В гъстонаселените региони, компанията на милиардера разчита на партньорство с друг телеком – AT&T и неговата мрежа за различни елементи, като визуализации на картите и трафика, навигация и стрийминг.

Новата услуга между T-Mobile и Starlink ще бъде засилена догодина. Тогава, сателитната компания на Илон Мъск ще изведе в орбита второто поколение микро спътници в орбита. Те ще бъдат с по-големи и оптимизирани антени, но по-важното – ще могат да използват част от честотите на телекома. Новите сателити ще бъдат изстреляни с по-голямата и тежка ракета Starship на SpaceX. T-Mobile обаче ще може да предлага тази услуга само на територията на САЩ, защото лицензите за спектъра, които притежава са само национални. С други думи, потребителите няма да могат да се възползват от връзката при излизане зад граница.

T-Mobile не даде достатъчно конкретика за цените. Според компанията, целта е да бъдат интегрирани в най-ниските ѝ абонаментни планове. Спътниковата интернет връзка е сравнително скъпо удоволствие, поне за момента. Най-ниските цени стартират от 15 долара на месец и надминават 100 долара. Телекомът допълни, че повечето смартфони ще са съвместими с този тип свързаност.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !