WhatsApp стартира функция за споделяне на екрана по време на видео чат

Мария Иванова Последна промяна на 15 август 2023 в 11:11 442 0

WhatsApp video

Снимка Mark Zuckerberg/Facebook

WhatsApp стартира функция за споделяне на екрана по време на видео чат

Популярното приложение за комуникация WhatsApp добави нова функция, която дава възможност на потребителите да споделят екрана си по време на видео разговор. По този начин компанията се позиционира като конкурент на традиционни приложения за видеоконференции като Microsoft Meet, Google Meet, Zoom, Teams, Skype и FaceTime на Apple.

Новата функция, обявена от главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг чрез публикация във Facebook и Instagram, позволява на потребителите да споделят по време на видео разговор документи, снимки, графики и дори количката си за пазаруване директно през екрана.

Споделянето на екрана в WhatsApp беше пуснато за първи път в бета версия за Android в края на май. Отскоро функцията се разпространява поетапно за всички потребители на Android, iOS и Windows Desktop устройства.

Тя може да се активира лесно - чрез щракване върху иконата Share ("Споделяне"). Подобно на популярните видеоконферентни платформи като Google Meet и Zoom, потребителите могат да избират между споделяне на конкретно приложение или на целия си екран.

Заедно със споделянето на екрана WhatsApp стартира и поддръжката на пейзажен режим за видео разговори в iOS и Android. Този изглед е много по-удобен при споделяне на съдържание през мобилни устройства, в сравнение със съществуващия портретен режим.

През последните месеци приложението въведе и други нови функции, сред които възможност за използването му от няколко телефона, редактиране на изпратени съобщения, заключване на поверителни чатове, канали за следване на хора и марки, интеграция с Wear OS и др.

Ето как да използвате новата функция за споделяне на екрана в няколко лесни стъпки:

  • Започнете видеоразговор с един или повече потребители в платформата.
  • Щракнете върху новата икона Share ("Споделяне").
  • Изберете дали да споделите конкретно приложение или целия си екран.
  • След това екранът ви ще бъде споделен с всички участници във видео разговора в хоризонтален изглед. Техните видео икони ще продължат да се виждат в дясната част на екрана.

Видео разговорите са част от платформата от повече от шест години. Те дебютираха за всички потребители на WhatsApp през ноември 2016 година. През годините приложението постепенно подобрява услугата, за да отговори на конкурентните платформи.

Съвсем наскоро WhatsApp въведе поддръжка на видеоразговори тип "картина в картина" за iOS устройства. Платформата също предостави възможност за споделяне на кратки видеосъобщения в чатовете, тъй като видеото е важен източник на комуникация за много от потребителите ѝ.

През последните години споделянето на екрана е ключова функция за видеоконферентните приложения. През 2021 г. например Apple разшири своята услуга FaceTime със SharePlay, позволявайки на потребителите на iOS да споделят екраните си. WhatsApp отиде още по-далеч, като разшири тази функция за потребителите на Android, iOS и настолни компютри.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !