Всичко най-важно за Google Wear OS 4

Павлин Луканов Последна промяна на 08 август 2023 в 14:58 241 0

Google Wear OS 4

Снимка Google

Всичко най-важно за Google Wear OS 4

Конкуренцията на пазара за носими устройства е все по-ожесточена, като в този сектор са всички основни технологични компании. Що се касае до смарт часовниците има три основни платформи и това са WatchOS на Apple, Wear OS на Google и HarmonyOS на Huawei. В случая поглеждаме към най-новата версия на Wear OS 4, която беше анонсирана първоначално още през май и включва редица подобрения и нови функционалности.

Wear OS 4 е наследник на Wear OS 3, която се оказа успешна колаборация между Samsung и Google, давайки тласък в развитието на платформата, която беше доста ограничена преди това. Има и междинна версия, Wear OS 3.5, която вече достигна до редица модели.

Иначе дебютът на Wear OS 4 дойде с новата серия часовници Samsung Galaxy Watch6, които бяха анонсирани на 26 юли. И докато устройствата тепърва достигат до първите потребители, някои издания имаха ранен достъп до тях и съответно до новата операционна система. Заслужава си да отбележим, че Wear OS 4 скоро ще бъде налична и до други модели, като с нея през есента ще дебютира и Pixel Watch 2.

В момента операционната система е налична с графичния потребителски интерфейс One UI 5 Watch, като за чистата ѝ версия ще трябва да изчакаме до появата на следващия Pixel Watch. Най-интересното нововъведение от чисто функционална гледна точка е за създаване на резервно копие на данните и възстановяване. Така потребителите могат да преминават към нов часовник или телефон без да ресетват устройството. Новата версия добавя и нови приложения за Gmail и Google Calendar, с които става по-лесно управлението на събития и отговор на мейли директно от часовника.

Откриваме и подобрена интеграция в приложението Home, включително за управление на смарт устройства и известия. Освен това е налична и нова версия на WhatsApp, която позволява на потребителите да приемат входящи обаждания. Подобрения има също така в популярни приложения като Spotify и Peloton. Едно от важните подобрения в платформата е обещанието за по-висока ефективност и пестене на енергия. За целта помага нововъведеният Watch Face Format, който улеснява разработчиците в създаването на циферблати, изразходващи по-малко енергия.

Засега няма яснота за плановете за разпространение на новата версия на Wear OS до други устройства. В момента единствено новите модели в серията Galaxy Watch6 използват Wear OS 4, като техните доставки започват от 11 август. Иначе по данни на Samsung новата версия ще достигне до Galaxy Watch Series5 и Galaxy Watch Series4 през идните месеци.

Има вероятност съвсем скоро и Google да пусне актуализация до Wear OS 4 за актуалния Pixel Watch. Разбира се Pixel Watch 2, който се очаква през октомври, ще дебютира с новата платформа. Други модели, които най-вероятно ще бъдат обновени са TicWatch Pro 5 и най-новите модели на Fossil.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !