TikTok следи дори и потребителите, които никога не са използвали тази социална мрежа

Стефан Николов Последна промяна на 06 октомври 2022 в 17:42 848 0

tiktok

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

TikTok

Събирането на личните данни и следенето на потребителите вече е толкова повсеместно, че повечето хора вярват, че всеки уеб сайт и приложение, което използват, ги проследява. Но дори и най-хитрите и умели потребители навярно ще се изненадат от факта, че TikTok ги следи, въпреки че те никога не са използвали уеб сайта или приложението на компанията.

Разследването на Consumer Reports (CR), което бе публикувано миналата седмица, показа че TikTok поставя в стотици уеб сайтове свои собствени тракери, които нарича пиксели. Съвместно с компанията за информационна безопасност Disconnect изданието CR разгледа над 20 хиляди уеб сайта с цел да намери въпросните пиксели на TikTok. В този пул бяха включени 1000-та най-посещавани уеб сайтове и по-голямата част от най-големите домейни org, .edu и .gov, които обикновено включват чувствителна потребителска информация.

Проучването показа, че стотици компании споделят потребителски данни с TikTok. Интересно е, че такива проследяващи пиксели на TikTok са поставили в своите сайтове Обединената методистка църква, фитнес гигантът Weight Watchers и здравната организация с нестопанска цел Planned Parenthood. Може би най-неприятното е споделянето на потребителски данни от страна на отдела за икономическа сигурност на Аризона, при това в уеб страниците за домашно насилие и хранителни добавки. Нито една от тези компании не пожела да коментира пред Consumer Reports.

"Искрено съм изненадан, че тракерите на TikTok са толкова разпространение" - заяви главният технологичен директор на Disconnect Патрик Джаксън. "Хората са свикнали да мислят, че Facebook е навсякъде и каквото и да правят, ще им вземе данните. Те все още не считат, че и TikTok постъпва по същия начин. Единствената причина този подход да работи е, че всичко се прави тайно. Това не е хубаво и не трябва да протича на тъмно".

Consumer Reports допълва, че при тази проверка са открити много по-голям брой подобни пиксели на Meta и Google, които значително превъзхождат тези на TikTok. Но TikTok едва сега започва.

Анализаторите най-внимателно са разгледали идентифицираните пиксели на TikTok, за да проверят каква точно информация събират и споделят. Оказа се, че пикселите на TikTok редовно изпращат IP адресите на посетителите, техните уникални идентификационни номера, страниците, които потребителите посещават и разглеждат, върху какво кликват и какво пишат. Освен това тези маркери/пиксели имат достъп и до заявките за търсене. И което е най-характерното, тази информация се събира и и изпраща независимо дали потребителят има TikTok акаунт или няма. Данните се събират дори и потребителят да не е и чувал за TikTok.

"Подобно на другите платформи, данните които получаваме се използват за подобряване ефективността на рекламните услуги", коментира, говорителката на TikTok Мелани Боселайт.

Боселайт специално подчерта, че нейната компания не създава електронни профили, които да продава на рекламодателите. Тя каза още, че събираните от нейната компания данни се използват само за обобщени отчети без чувствителна информация, които се изпращат на рекламодателите.

"Ние непрекъснато работим с нашите партньори, за да избегнем неволното изпращане на определени чувствителни данни, като например информация за здравословното състояние, за личните финанси, за децата и други" - допълва говорителката на TikTok.

Но направените проверки от Consumer Reports и Disconnect показаха, че на практика контрол на събираната информация няма, независимо дали в уеб сайтовете с пикселите на TikTok са посещавани от деца или от други потребители.

Потребителите от своя страна не могат да направят почти нищо за подобряването на тази ситуация. Въпреки това CR отбеляза, че използването на алтернативни браузъри като Firefox или Brave плюс засилването на настройките за сигурност до максимум могат сериозно да намалят проследяването. В това отношение са полезни и различните разширения за защита на поверителността.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !