Следващото голямо обновление на Windows 11 идва през септември

Павлин Луканов Последна промяна на 17 август 2022 в 16:12 2356 0

Windows 11 Update

Снимка Johny Vino/Unsplash

Windows 11 Update

От известно време знаем, че Microsoft подготвя следващото значително обновление на операционната си система Windows 11 с версия 22H2. От компанията започнаха по-обхватните ѝ тестове още през юни когато тя достигна до Release Preview канала за корпоративни Insider потребители. Сега вече е ясна и датата за началото на разпространението и на финалната версия до всички потребители и това е 20 септември.

Microsoft планира въвеждането на редица новости и подобрения, като част от тях ще се появят на по-късен етап. Продължава изчистването на графичния интерфейс от остатъците от старите версии с по-съвременна визия в тон с Windows 11. В това число са преработени индикаторите за звука и яркостта, а в центъра за известия има и панел Do Not Disturb.

В старт менюто има нови функционалности, които се завръщат от Windows 10, включително възможност за създаване на папки с приложения и настройка на размера на закачените приложения. Лентата със задачи отново поддържа функцията „drag and drop“, като така можете да пускате файлове в приложенията директно през иконите.

Добавена е и нова функционалност Suggested Actions даваща малко меню с опции при копиране на дата или телефонен номер. Тези опции ще са полезни за бързо създаване на събитие в календара или добавяне на номер в списъка с контакти.

За потребителите използващи таблети Microsoft въвежда няколко значителни промени в дизайна, с които се улеснява въвеждането чрез докосване. Има нови жестове за достъп до основни зони от интерфейса.

Сред новостите са и такива в секцията с настройки, така например Microsoft Account в зоната за акаунти дава преглед на абонамента за Microsoft 365 с бърз достъп ди онлайн настройки и услуги. Страницата Family Safety включва свързаните с това настройки, ако използвате услугата. Windows Update може да програмира инсталирането на обновления така, че да не натоварва електрическата мрежа.

File Explorer има интерфейс с раздели по подобие на уеб браузерите, а така няма да има нужда да отваряте множество прозорци. Страничната лента също е обновена за по-добро групиране на преките пътища. Тук вече могат да се закачат и файлове в секцията за бърз достъп.

Предвижда се и по-значителна интеграция на облачната услуга OneDrive. Мениджърът със задачи (Task Manager) също включва нов интерфейс.

Microsoft добавя също така функционалност Live Captions за улеснен достъп до функционалности за хора с проблеми със слуха и говора. Също така има и нов инструмент Voice Access, позволяващ управлението на компютъра чрез гласови команди.

По всичко личи, че следващото обновление ще въведе полезни новости, макар и без да прави коренни промени. Ако използвате актуалната операционна система на компанията със сигурност обаче има защо да очаквате с интерес гореописаните новости. Дори няма да се наложи да чакате дълго, тъй като остава само около месец до старта на актуализацията.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !