Промени в Наказателния кодекс предвиждат по-тежки санкции за киберпрестъпленията

Offnews Последна промяна на 01 април 2022 в 12:04 558 0

11-inch-iPad-Pro-2020-800x520

Депутатите от парламентарната Комисия по електронно управление и информационни технологии одобриха на първо четене промени в Наказателния кодекс, предвиждащи сурови санкции за киберпрестъпленията. Целта на законопроекта, чийто вносител е Министерски съвет, е да има по-адекватни наказания на определен вид компютърни престъпления и такива, свързани с детската порнография в Интернет.

Депутатите предлагат онлайн сексуалните престъпления към малолетни и непълнолетни да се наказват с до 6 години затвор. При умишлено заразяване с компютърен вирус затворът може да стигне до 9 години и глоба до 20 000 лева. Ако пък са засегнати държавни тайни, наказанието може да достигне 12 години.

"Законопроектът безспорно не може да реши всички проблеми, свързани с компютърните престъпления в съвременния контекст – войната в Украйна, информационната война, кибервойната. Настоящият законопроект не може с магическа пръчка да реши всичко с компютърните престъпления, но решава един проблем – увеличава наказанието. Другият проблем, който трябва да се опитат правителството и парламентът да решават, е как да се разследват ефективно тези престъпления" - посочва зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев.

Според него това е сложна престъпна дейност, която трудно се разследва от органите на реда и трудно се доказва в съда. А в полицията няма достатъчно добри специалисти в тази област, защото няма адекватно заплащане на труда им.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !