Проектът Supermium дава възможност за стартиране на Google Chrome на Windows XP, Vista и 7

Стефан Николов Последна промяна на 08 март 2024 в 16:08 290 0

Windows 7

Снимка Wikipedia

Проектът Supermium дава възможност за стартиране на Google Chrome на Windows XP, Vista и 7

Ако наистина ви се налага да използвате остарели операционни системи, ето един подходящ и модерен браузър. Тестовете показаха, че браузърът за старите операционни системи работи съвсем стабилно и с висока скорост. Supermium е браузър, базиран на кодовата база на Google Chrome 121, който работи с остарелите операционни системи Windows XP, Vista и 7.

Този браузър поддържа логване в Google акаунта и синхронизиране на настройките и разширенията, макар че това не е най-новата версия на Chrome. Разработчикът Шейн Фурние предостави на всички 32-битови и 64-битови версии на Supermium, а изходният код се хоства в GitHub.

Изданието The Register бе едно от първите, което съобщи за излизането на браузъра Supermium. Той е базиран на Google Chrome версия 121 и е предназначен за вече старите операционни системи: Windows 7, Vista и XP. Казано по друг начин този браузър работи в средата на операционни системи, които официално не поддържат от браузъра Chrome. Специално се подчертава, че потребителите на Supermium ще могат да влизат в своя Google акаунт, както и да синхронизират настройките и разширенията.

Версията 121 на Google Chrome не е най-актуалната. Към днешен ден вече е налична версия 124.0.6342.0. Нов въпреки това, тази специализирана версия на Chrome е много по-нова от версия 109, която официално се поддържа от операционната система Windows 7. Потребителите могат да изтеглят както 32-битова версия, така и 64-битова.

Браузърът Supermium може да работи и на още по-стара система - на ОС Windows XP. В този случай обаче потребителите ще трябва да разполагат с компютър с процесор, поддържащ набора от инструкции SSE2. Специалистите на онлайн изданието успяха да стартират интернет браузъра на лаптоп с процесора Intel Core 2 Duo, работещ с 64-битова версия на Windows XP. И, което е най-изненадващо, Supermium не само работи безотказно, но и демонстрира доста добра производителност, без каквито и да било сривове.

Създателите на на този интересен браузър не препоръчват той да се използва в средата на Windows XP, тъй като поддръжката на тази операционна система приключи през 2014 г.. А това означава, че свързването на подобен компютър с Глобалната мрежа не е безопасно за по-чувствителните данни. Но ако по някаква причина няма алтернатива, Supermium ще се окаже съвсем подходящ и работоспособен. Пример за това са някои видове много скъпи рентгенови апарати с цена от $18 000 и нагоре, софтуерът на които е специално написан на ниско ниво и оптимизиран за старите операционни системи и включва подпрограми, предназначени за този твърде специализиран хардуер.
И в България има много предприятия, които ще се зарадват на тази възможност и със сигурност ще работят с него.

Инсталацията на програмата не може да се извърши по класическия начин - процесът завършва с грешка. Необходимо е ръчното разрахивиране на 7ZIP пакета в директорията C:Program Files. Оттам изпълнимия файл на браузъра Supermium трябва да бъде стартиран ръчно.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !