Приложенията, които най-много изтощават смартфоните

Стоян Ненов Последна промяна на 17 декември 2022 в 12:10 13077 0

Battery saver

Снимка Amanz/Unsplash

Приложенията, които най-много изтощават смартфоните

Смартфоните се развиха много през годините и днешните модели дори в по-ниските ценови класове предлагат доста добър хардуер, който може да се справя с всички ежедневни задачи. Слабото звено на всички умни телефони обаче най-често е едно и също – батерията. Технологиите при батериите отдавна не могат да поддържат същото темпо на развитие като останалия хардуер.

Производителите компенсират това с по-големи батерии и технологии за по-бързо зареждане, но и те имат своя лимит. Същевременно хардуерът става по-мощен, както и изискванията на софтуера. Консумацията на енергия расте и затова въпреки подобренията, повечето смартфони реално продължават да държат максимум по два дни при пълноценно използване.

А при по-сериозно натоварване, може дори да се наложи „дозареждане“ в рамките на деня. Основната причина за това са все по-тежките приложения, като GizChina споделя кои са категориите с „най-гладни“ програми.

Данните са на компанията pCloud, която е анализирала някои от най-популярните приложения за Android и как се справят те с батерията на смартфона. Оценката включва какви ресурси използват приложения – камера, местоположение, дали предлагат тъмен режим на интерфейса си и др. Прегледани са стоте най-популярни приложения и от тях са извадени 20-те с най-сериозно отражение върху батерията.

Резултатите сочат, че приложението, което хаби най-много батерията е Fitbit, следвано от фирменото на телекома Verizon. Те използват 14 от 16 налични ресурс в телефона, включително и на фонов режим. Затова получават оценка от 92% влияние на батерията.

В класацията след това попадат Uber и Skype с по 87% рейтинг всяка. Те са следвани от Facebook, Airbnb и Bigo Live с по 82% негативно влияние върху батерията.

В списъка попадат и останалите популярни приложения, включително Instagram, Tinder, Bumble, Snapchat, WhatsApp, Zoom, YouTube, Telegram и др. От една страна това не е изненада, тъй като това са все сложни приложения на големи платформи с множество функции. От друга гледна точка, това са и програми на големи компании с достатъчно ресурси да ги оптимизират така, че да са максимално ефективни.

Разделени по категории, приложенията, които консумират най-много енергия, са социалните мрежи. Те са общо 6 в топ 20, като използват средно по 11 ресурса едновременно. Затова и потребителите, които използват няколко социални мрежи, могат да очакват доста по-лошо представяне на батерията на смартфона им.

На второ място по категории са приложения за онлайн запознанства. Те също използват средно 11 ресурса едновременно, включително и на фонов режим. На второ място са само защото са по-малко като брой в топ 20 – Tinder, Bumble и Grindr.

Третата позиция при категориите е за приложенията за пътувания. Те се отличават и с най-големите си размери. United Airlines например е 437.8МВ, следвано от Lyft и Uber с по около 300MB за инсталация.

Анализът дава и няколко съвета как да се ограничи консумацията на енергия от приложенията. Важно е да се каже, че те може да влошат и начина на работа на услугата като цяло, тъй като при ограничаване на достъпа до ресурси, някои от функциите няма да могат да се актуализират в реално време например.

Най-лесният начин е да се ограничи работата на фонов режим на приложението. Това става от менюто с настройки на телефона в секцията Battery (Батерия). След това се избира Optimize battery use (Оптимизиране на батерията, като при някои телефони може да Икономия по приложения). От появилия се списък с приложения се избират желаните и може да се активират различни нива на ограничение.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !