“Патентните тролове” - новата заплаха за отворените технологии

Атаките срещу технологиите с отворен код са се увеличили със 100% спрямо миналата година

Мария Иванова Последна промяна на 26 септември 2022 в 16:07 1110 0

Open Source

Снимка Sai Kiran Anagani/Unsplash

Отворен код - илюстартивна снимка

Патентните тролове са юридически компании, специализирани в управлението на интелектуалната собственост. Тяхната задача, понякога единствена е да се опитат да поставят ръка върху ключови технологии. Върху техните мерници попадат редица идеи, концепции и системи като интернет услугите, видеоигрите, мобилните устройства, генетиката, медицината и др. В един или друг момент засегнати стават понякога технологичните гиганти като Google, Microsoft, Samsung, Amazon, Facebook, както и по-малки, но все още значителни компании, като Zynga и Wooga. Списъкът е дълъг и съвсем не се изчерпва с тези примери.

Заплахата идва от група компании (предимно от САЩ), занимаващи се с широко патентоване на всякакви технологии и бизнес модели. Тяхната дейност е свързана и с придобиването на права върху патенти, без обаче да създават продукти на тяхна база. Вместо това, най-често въпросните правни кантори, управляващи интелектуална собственост, просто изчакват някой от реалните играчи на технологичния пазар да създаде сходен продукт, за да заведат срещу него съдебно дело с искане за компенсация.

Нова мишена

Първоначално проблемът е особено сериозен в гейм индустрията и в разработката на мобилни технологии, по-късно се разпространява в повечето иновативни браншове, включително такива като възобновяемата енергия. Днес настъплението на „патентните тролове“ продължава с удар върху технологиите с отворен код.

Според скорошен доклад на Unified Patents (консорциум от компании, борещи се с този тип тролове), атаките срещу този тип проекти са се увеличили със 100% спрямо миналата година. Оказва се, че до юни 2022 г. ударите им се равняват на общия брой на делата за цялата 2021 г.

Въоръжени със софтуерни патенти, “троловете” търсят фирми, работещи с технологии с отворен код. След това твърдят, че печелившият софтуер е „нарушил техния патент“ и следователно бизнесът, който използва подобни системи, им дължи пари.

Схемата често работи, защото за атакуваните фирми е по-евтино да платят, отколкото да се борят в съда. Има дори обвинения, че ключова роля имат приятелски настроени към “троловете” съдилища. Днес 71% от всички патентни искове срещу софтуери с отворен код са заведени от „лица за заявяване на патенти“ (PAE).

Общността отвръща на удара

Изглежда, че битката с “патентните тролове” ще е дълга и оспорвана, но защитниците на отворения код има с какво да отвърнат. Групи като Unified Patents се борят с явлението, доказвайки нищожност на патента т.е., че по начало не е трябвало да бъде одобряван.

В битката срещу “троловете” се включват и организации като Open Invention Network, в чието портфолио присъстват множество спечелени дела срещу истински патентни атаки, както и Инициативата за отворен код (OSI), която се бори за нови реформи в използването на патенти в Европа и САЩ.

Мащабен негативен ефект върху иновациите

Все повече анализатори предупреждават, че разширяващата се дейност на патентните компании заплашва развитието на иновациите и зачестилите атаки срещу разработчиците на софтуер с отворен код доказват това. Според скорошно проучване всяка година “патентните тролове” в САЩ генерират 29 млрд. долара преки разходи на компаниите, които преследват.

Друго проучване установява, че компаниите, които се споразумяват с “троловете” или губят от тях в съда, намаляват инвестициите си в научноизследователска и развойна дейност средно с над 160 млн. долара през следващите две години.

„Съдебните решения за допустимостта на патентите са станали толкова непредсказуеми, че оказват сериозен негативен ефект върху стимула за създаване на иновации във всички области на технологиите“ - посочва Полин Нюман, съдия от Федералния апелативен съд в САЩ. “Потърпевш е не само конкретният изобретател, а и националният интерес на всяка страна с икономика, базирана на иновациите” - допълва още той.

Така едно толкова важно правно положение като защитата на интелектуалната собственост, постепенно от фактор с ключово значение за науката и иновациите, заплашва да се превърне в пречка пред тяхното развитие.

Произход на „патентния трол“

Терминът се появява за пръв път в публичното пространство през 1994 г. във филма „The Patents Video”, който разкрива опасностите от подобно правно поведение. През 2001 г. тогавашният консултант на Intel Питър Деткин използва израза по време на обществена дискусия, наричайки с него компанията TechSearch, която тогава води дело срещу Intel. Постепенно терминът започва да живее свой собствен живот и се налага за компании, водещи съдебни дела за интелектуална собственост, която не използват и нямат намерение да използват в свои продукти.

Този тип атаки чрез патенти са насочени най-често срещу иновативни IT фирми, забавяйки по този начин разработването на новаторски продукти, наемането на нови висококвалифицирани служители и повишаването на заплащането им. Вместо това, все повече успешни компании са принудени да харчат пари, за да се защитават срещу безпочвените обвинения на “патентните тролове”.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !