Нов защитен алгоритъм ще позволява да отключваме смартфона си с намигване

Offnews Последна промяна на 17 март 2021 в 11:53 5969 0

professor D.J. Lee

Изследователят от американския университет Бригъм Йънг - проф. Дах Джи Лий е разработил нова система за двуфакторно удостоверяване, работеща на принципа на лицевото разпознаване. Тя ще позволи на собствениците на смартфони да отключват устройствата си само с едно намигване.

Алгоритъмът за проверка на личността ще изисква от потребителя първо да запише кратко видео с лицево действие, което може да бъде намигване, движение на устните или друг вид мимика. След това клипът трябва да бъде качен в устройството.

Според проф. Лий новият алгоритъм за отключване е по-сигурен от съществуващите в момента. Системата, известна като едновременна двуфакторна проверка на самоличността (C2FIV), изисква както идентифициране на лицето на собственика на смартфона, така и съвпадение с предварително записаното от него действие.

Проф. Лий подчертава, че измамници могат да заобиколят сега съществуващите защити с биометрични данни като сензори за пръстови отпечатъци и сканиране на ретината. Те могат да проникнат в чужд телефон като използват снимки или го държат близо до лицето на собственика му, докато той спи.

Със системата C2FIV се въвежда още една допълнителна защита на устройството, която гарантира, че процесът на проверка на самоличността е автентичен. Проф. Лий вече е подал заявление за патент на технологията и предвижда, че тя може да е полезна и в сфери като онлайн банкиране, достъп до банкомати и сейфове, както и при автоматичното отключване на автомобил.

Новият алгоритъм за проверка разчита на интегрирана невронна мрежа, за да проучи едновременно чертите на лицето и неговите движения. При разработката му са тествани повече от 8000 видеоклипа на 50 човека, които са правили различни движения с лицето си - намигане, усмивка, отпускане на челюстта и дори повдигане на вежди.

"Няма ли да бъде чудесно да знаете, че дори и да сте изгубили ключа на колата си, никой няма да може да ви я открадне, защото не знае кое е вашето тайно движение с лицето? Бихме могли да изработим миниатюрно устройство с камера, което може да бъде разположено на множество различни места" - споделя проф. Лий.

Повече информация за новата технология има в прикаченото видео:

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !