Най-търсени сред хакерите са експлойтите за старите версии на софтуера на Microsoft

Offnews Последна промяна на 18 май 2021 в 16:41 5575 0

Market for software exploits is often focused on Microsoft flaws, years-old technology

Всеки месец корпорацията Microsoft представя обновявания за своя софтуер, които решават редица проблеми с информационната безопасност. Въпреки това, ново изследване на компанията Trend Micro показа, че в хакерските форуми продължават масово да се рекламират експлойти за уязвимости в софтуера, излязъл преди няколко години. Продавачите на този вредоносен код ежедневно коригират цените в съответствие с търсенето на пазара и обединяват няколко стари експлойта в един общ пакет, за да получат максимална печалба.

Публикуваното в началото на тази седмица изследване обхваща последните две години и цитира редица нелегални форуми, предлагащи експлойти за стари уязвимости, някой от които са открити още преди три години. Търсенето на съответните експлойти зависи и от популярността на програмното осигуряване. Немалките 47% от всичките търсени на тези форуми вредоносни кодове са предназначени за използване на уязвимостите в продуктите на Microsoft.

Публикуваните статистики съвсем ясно показват, че уязвимостите в предишни версии на най-популярния софтуер са изключително търсени от хакерите, понеже има огромен брой потребители, които поради различни причини не обновяват своя софтуер и се превръщат в лесна мишена за компютърните престъпници.

Според тези данни, някои от тези търговци на експлойти имат много висока репутация и извършват само по няколко продажби годишно, но при цена около половин милион щ. долара.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !