Microsoft преминава към 3-годишен цикъл на разработване на Windows

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2022 в 17:11 2529 0

Windows 12

Снимка OFFNews

Windows 12

Microsoft реши да се върне към 3-годишния цикъл на разработване на своята операционна система Windows, който се използваше от компанията преди няколко години. След което софтуерният гигант възприе концепцията "Windows като онлайн услуга" (WaaS), което стана след излизането на предпоследната версия Windows 10.

В същото време софтуерният гигант обяви, че възнамерява да представя много повече нови функции за вече излезлите версии на операционната система. Известният анализатор на онлайн изданието Windows Central Зак Боудън допълва, че следващата версия на операционната система на Microsoft е планирана да излезе през 2024 г. - тоест, три години след излизането на Windows 11. Интересно е, че мащабното обновяване Sun Valley 3, което трябваше да излезе през 2023 г. е отменено и е отложено неизвестно за кога.

Въвеждането на Moments

Заедно с Windows 11 версия 22H2 (Sun Valley 2) трябва да излезе новата специализиран програма Moments, която ще даде възможност на Microsoft да въвежда нови функции и нови възможности без да се налага да се прави мащабно обновяване (т.нар. Service Pack) на цялата операционна система. Според изтеклата неофициална информация, от 2023 г. корпорацията възнамерява да въвежда нови функционалности за вече излезлите версии на Windows, като това ще става на всеки няколко месеца, но не повече от четири пъти в годината.

Да добавим, че тази платформа вече бе тествана по-рано тази година, когато Microsoft вгради бутона за преглед на климатичните промени на времето в таскбара на Windows 11. Същият подход ще се използва и в специализираната Moments. Разработчиците ще обединят в един общ софтуерен пакет няколко функции, които са вече готови за интегриране в нова публична версия на Windows. Именно по този начин софтуерните технологии от Sun Valley 3 ще излязат за Sun Valley 2, което трябва да стане през 2023 г.

Досега на по-голямата част от екипа на разработчиците се налагаше да чака годишното есенно обновяване на Windows, за да могат да се интегрират създадените от тях нови функции. Но сега Moments ще им даде възможност да въведат тези функционалности веднага след като са готови. Да подчертаем, че името на инструмента засега се използва само в пределите на корпорацията и едва ли ще бъде публичното му и финално име.

Все още малко информация

Информацията за следващата версия на операционната система Windows засега е малко, понеже тя е на твърде ранен стадий на проектиране и разработване. Но е известно, че Microsoft нарича този проект Next Valley, като едва ли това ще бъде неговото окончателно име. Преди време се появи информация, че новите промени ще засегнат и системата за номериране на новите версии на Windows. Това означава, че само след две години Microsoft може да представи Windows 12.

Без съмнение, това са големи промени в пътната карта на ОС Windows, които ще дадат възможност на Microsoft да представя нови версии на своята операционна система на всеки няколко години, както се правеше в миналото. Едновременно с това софтуерният гигант ще може да поддържа актуалността на вече излезлите версии на Windows чрез своевременното въвеждане на нови функции и промени, които бързо ще се разпространяват сред потребителите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !